Svijet

"TUKLI SU NAS DOK NAM TIJELA NISU POCRNJELA" - MUČNO SVJEDOČENJE MIGRANATA

Autor Ivana Lazić

Milicija je sastavljena od plemenskih boraca i bivših vojnika pod Moamerom Gadafijem, a navodno je imala tajne veze sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner.

Izvor: Ministarstvo finansija/Uprava carina

Posljednjih mjeseci povećava se broj brodova koji polaze iz Bengazija i drugih mjesta u istočnoj Libiji i nose migrante u Evropu. Ovaj region nije pod kontrolom libijske vlade koju je priznala EU, ali njime upravlja Halifa Haftar, vojskovođa povezan sa Kremljom.

Lighthouse Reports, kao dio svog istraživačkog rada u saradnji sa dnevnim listovima Der Spiegel, Le Monde, Al Jazeera, Malta Todai i Sirai, pokrenuo je ozbiljna pitanja o potencijalnoj saradnji između zvaničnika EU i brigada Tarek Bin Zeiad (TBZ), Libije paravojna grupa povezana sa Haftarom.

Izvještaj sugeriše da TBZ upravlja pomorskim brodom za odvraćanje migranata, koji se takođe zove Tarek Bin Zeiad, u libijskim i malteškim vodama. Libija služi kao ključna tranzitna zemlja za migrante koji pokušavaju da ilegalno uđu u Italiju, a dokazi sugerišu da Fronteks olakšava operacije "tegljenja“ čamaca tako što daje TBZ-u koordinate tokom putovanja.

Grupu koju predvodi Sadam Haftar, sin libijskog vojskovođe Kalife Haftara, Amnesti internešenel optužuje za teška kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva, mučenje, nestanke, silovanja i prisilno raseljavanje.

Milicija je sastavljena od plemenskih boraca i bivših vojnika pod Moamerom Gadafijem, a navodno je imala tajne veze sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner.

Istraživanje medija ukazuje na to da su malteške vlasti i nadzorne agencije EU, uključujući Fronteks, bile uključene u identifikaciju i davanje koordinata čamaca za izbeglice TBZ-u, što je dovelo do presretanja migranata i njihovog vraćanja u Libiju, gdje su se suočili sa brutalnim zlostavljanjem.

Istraživanje je potkrepljeno dokazima koji uključuju svjedočenja izbjeglica. Baselu Nahas, 36-godišnji sirijski izbjeglica, svjedočio je da je njegov čamac zaustavljen u malteškim vodama. Libijci u uniformama TBZ optužili su ih za nošenje droge i oružja. Izbjeglice, uključujući žene i djecu, nasilno su vraćene u Bengazi, gdje je počelo mučenje.

"Tukli su nas sve dok nam tijela nisu pocrnjela od udaraca“, rekao je Nahas u mučnom svjedočenju. Slični izvještaji drugih izbjeglica podržavaju ovu priču.

Evropski sud za ljudska prava protivi se povratku tražilaca azila u Libiju zbog opasnosti od torture i smrti. Libija je trenutno podijeljena na dva dijela, sa međunarodno priznatom vladom koja kontroliše zapadni dio i rivalskom grupom na istoku, koja kontroliše Bengazi.

Evropska unija sarađuje sa libijskom obalskom stražom u nadzoru i spasavanju, posebno u zapadnom dijelu zemlje. Za zonu potrage i spasavanja bila je nadležna vlada u Tripoliju, zbog čega su im poslate koordinate čamaca za izbjeglice, tvrde u EU.

Pravni stručnjaci dugo su kritikovali slanje koordinata broda u Tripoli, jer tamošnji kontrolni centar može da prenosi informacije paravojnim jedinicama na istoku. Zvanično, EU se ograđuje od TBZ-a. Ta grupa nije "legitiman partner“, kaže portparol Evropske komisije, i "mi nemamo posla sa njima“.

Novinarska istraga pronašla je najmanje tri slučaja u kojima je dokazano da su ili Fronteks ili malteške vlasti otkrile čamce za izbjeglice koje su Haftarovi ljudi odvukli nazad u Libiju, uprkos činjenici da su čamci već bili u evropskoj zoni potrage i spasavanja.

Prema istrazi, Fronteks rutinski dijeli koordinate brodova sa libijskim vlastima, a izvještaj ističe najmanje jedan slučaj iz avgusta 2023. godine, kada su podaci proslijeđeni TBZ-u. U konkretnom incidentu koji se dogodio 26. jula, Frontek nije obezbijedio da izbjeglice budu dovedene u sigurnu luku.

Avion Fronteksa uputio je poziv u pomoć zbog broda sa migrantima, na šta se odazvao TBZ. Drugih intervencija nije bilo, uprkos prisustvu obližnjih trgovačkih brodova.

Fronteks je pod kontrolom država članica EU, a neke od zemalja ulažu ozbiljna sredstva da spriječe izbjegličke čamce da pređu Sredozemno more.

Italijanski zvaničnici rade na uspostavljanju boljih odnosa sa Libijom, zbog čega je premijer Đorđa Meloni nedavno primio Haftara u Rimu. Italijanski ministar unutrašnjih poslova čak je govorio o mogućoj finansijskoj pomoći TBZ-u.

Malteški zvaničnici otvoreno priznaju saradnju sa Haftarom, dijele podatke nadzora i vide TBZ kao zvaničnu obalsku stražu za istočnu Libiju. Radio komunikacija od 2. avgusta otkrila je malteški glas koji je TBZ-u dao koordinate izbjegličkog broda.

Učešće milicije takođe se proteže na trgovinu ljudima, pri čemu TBZ navodno prima dio profita od operatera brodova u zamjenu za odobrenje prije polaska.

Evropske diplomate znaju za to mjesecima. Unutrašnji dokument njemačkog ministarstva spoljnih poslova koji rezimira sastanak na nivou EU navodi da su Haftarovi napori da spriječi migrante da stignu u Evropu prvenstveno izgovor za dobijanje međunarodne podrške. Tačno je, prema izvještaju, da njegova milicija zarađuje od trgovine ljudima.

(Mondo, I.L.)