Svijet

PAPA POZVAO NA ZABRANU SUROGAT MAJČINSTVA: Od "jedine šanse za roditeljstvo" do zloupotrebe - gdje je sredina?

Autori Mirela Ljumić Euractiv

Surogat majčinstvo dio javnosti vidi kao human čin i jedinu šansu nekima da postanu roditelji dok drugi ocjenjuju kao zloupotrebu. Od države do države razlikuju se i pravne regulative, ali i moralni kodeksi.

Izvor: Euractiv/Printscreen/Youtube/Vatican News

Poziv pape Franje na globalnu zabranu roditeljstva posredstvom surogat majčinstva, ocijenivši ovaj potez "vrijednim žaljenja i teškim kršenjem dostojanstva žene i deteta" izazvao je brojne reakcije u svijetu pri tom otvorivši brojne etičke, moralne i pravne dileme.

"Smatram žalosnom praksu takozvanog surogat majčinstva, koje predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, zasnovanu na iskorišćavanju situacija materijalnih potreba majke", rekao je poglavar Katoličke crkve u obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu, prenio je CNN.

On je dodao da, shodno tome, izražava "nadu u nastojanja međunarodne zajednice da univerzalno zabrani ovu praksu".

Šta je surogat majčinstvo?
Surogat majčinstvo nije novina, a najkraća definicija bi glasila ovako "to je oblik reprodukcije putem treće strane u kojoj osoba pristaje da iznese trudnoću za treće lice, kojem će nakon rođenja pripasti starateljstvo nad bebom".

U Srbiji još nije odobreno, a tamo gde je zakonski dozvoljeno, propisane su brojne provere od medicinskih pregleda, preko psihološke procjene pa do provjere identitita i prošlosti.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Prema pisanju portala "Šansa za roditeljstvo" zemlje koje imaju regulative i zakonsku primjenu surogata kao tehniku potpomognute reprodukcije su Rusija, Ukrajina, Grčka, Gruzija i Velika Britanija. U državama kao što su Kipar, Irska i Češka Republika koristi se "odsustvo zabrane" (ali i dozvole) za primjenu ove tehnike, a zvanično zabranjeno je u Švedskoj, Francuskoj, Norveškoj, Nemačkoj i Austriji.

Ipak, uprkos tome, ne može se reći da u svijetu nije bilo zabeleženih zloupotreba. Mnogo ih je, kažu stručnjaci, a posebno brine činjenica da je sasvim sigurno dosta i onih za koje javnost i nadležni nisu čuli.

Moralne dileme i moguće zloupotrebe
U javnosti je tema surogat majčinstva nailazila na osude i neprihvatanja iz različitih razloga, od ograničenih (ne) shvatanja do oštrog protivljenja. Dok ga neki vide kao vid lake zloupotrebe, drugima je "jedina šansa za roditeljstvo".

Postojali su slučajevi iskorišćavanja, pa i držanja u neljudskim uslovima protivno volji majke, kao i manipulacija finansijski ugroženim ženama, koje su zarad određene sume novca pristajale na ovaj korak. Postoje, međutim, i potpuno suprotne priče roditelja kojima je ovaj, kako ga ocenjuju, human čin, pomogao da osjete "neopisivu i nemerljivu ljubav".

Iz Ujedinjenih nacija, međutim, stiglo je upozorenje o ozbiljnosti situacije zbog "komercijalizovanja surogat majčinstva" koje se u nekim zemljama svelo na "prodaju djece".

"Međunarodni regulatorni vakuum koji postoji u vezi sa međunarodnim aranžmanima surogat majčinstva čini djecu rođenu ovim metodom ranjivom na kršenje njihovih prava, a praksa često može dovesti do prodaje djece", navodi se u izveštaju.

Pravni problemi
Svijetom je odjeknula vijest iz Grčke, gde je na Odjeljenju za novorođenčad Opšte bolnice u Haniji ležala beba koju je rodila surogat majka gruzijskog porekla, a koja je bila umiješana u navodni lanac trgovine bebama. Ona je tu bila smještena kako bi dobila neophodnu medicinsku njegu.

Prema saznanjima Flashnevs.gr, riječ je o "teškom" pravnom slučaju jer će beba, koja je inače savršeno zdrava, patiti na zakonskom nivou nakon provere bioloških roditelja. Ona je začeta oplođenjem jajne ćelije (vjerovatno donacijom jajne ćelije) i sperme iz banke sperme, a potom je začeta od strane surogat majke koja je, sumnja se, sarađivala sa navodnim lancem trgovine bebama u Haniji, preneo je Flashnews.gr.

Neke države priznaju surogat majku kao zakonskog roditelja, druge roditeljska prava odmah po rođenju dodjeljuju roditeljima koji su platili uslugu. Ova neusklađenost može dovesti do toga da djeca ostanu bez državljanstva.

Outlookindia.com podsjetio je na slučaj iz 2008. godine i bebu Mandži, koje je rodila indijska surogat majka, a čiji su se budući roditelji razveli pre rođenja bebe. Ni surogat majka, ni planirana majka tada nisu želele starateljstvo nad bebom, a otac koji je želio dijete, nije mogao da ga usvoji kao samohrani roditelj, po indijskim zakonima. Ostalo je nejasno ko su pravno roditelji i koja je nacionalnost djeteta. Vrhovni sud tada je odobrio pravo ulaska ocu, ali je naglasio potrebu za odgovarajućim pravnim okvirom u vezi sa surogat majčinstvom.