Svijet

ABRAMSI VIĐENI U UKRAJINI: Prvi snimak moćnog američkog tenka PROBIJA SE KROZ BLATO KOD HARKOVA (VIDEO)

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Američki tenk M1A1 Abrams prvi put je viđen u Ukrajini!

Izvor: PrintScreen Twitter

Na kratkom snimku vidi se oklopno vozilo kako se probija kroz blato na putu i izbija na čistinu.

Snimak je navodno nastao kod Harkova, međutim, pojedini vojni blogeri navode da je u pitanju vjužba i da američki tenk ipak još neće učestvovati u borbama na prvoj liniji fronta.

 Za sada nije poznato kad je nastao snimak Abramsa.

Snimak se međutim pojavio u javnosti samo nekoliko dana nakon što je američki časopis Forbs ocijenio da su Abramsi lake mete za ruske bespilotne letjelice.

,,Nejasno je šta Ukrajina radi sa svojim 31 Abramsom'' navodi američki Forbs.

Odsustvo sa bojnog polja časopi objašnjava činjenicom da su tenkovi M1 Abrams ranjivi na bespilotne letjelice odozgo i sa strane gdje imaju najtanji oklop.

,,Dronovi, čak i sa starim protivtenkovskim punjenjem, mogu prodreti u to područje, ubijajući ili ranjavajući člana posade. Mogu i da oštete različite elektronske komponente unutar kupole ili je zapaliti i primorati posadu da se evakuiše'' tvrdi Forbs.

Takođe se navodi da je bočna zaštita rezervoara zastarela i da je prekriven zastarelim "bočnim suknjama" od kompozitnog oklopa.

,,Potrebno je da se oklop Abramsa ojača dodatnom zaštitom protiv drona i tek nakon toga da se tenkovi prebace na ratište'' navodi Forbs.

Predsjednik Volodimir Zelenski, podsjetimo, saopštio je krajem septembra da je prva tura američkih tenkova stigla u Ukrajinu.

,,Abrams je već u Ukrajini i spreman je da ojača naše brigade'' napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu ne precizirajući broj primljenih tenkova.

Tagovi