Svijet

KONAČNO! USPJEŠNA EVAKUACIJA ZAROBLJENIH U PEĆINI U SLOVENIJI

Autor Anja Rašović Izvor Vijesti

Pet osoba - tročlana porodica i dva vodiča - je danas oko 15 časova uspješno spaseno

Izvor: Jamarska reševalna služba/facebook

Pet osoba, koje su od subote bile zarobljene u Križnoj jami u Sloveniji zbog obilnih padavina, spasioci su danas popodne uspješno evakuisali, pišu Vijesti.

Voda u pećini je tokom noći opala, a spasilačka ekipa je ujutru krenula na Križnu goru, gdje su se zarobljeni ljudi ukrcali u čamac.

Komandant Civilne zaštite Sandi Ćurk potvrdio je za N1 da je evakuacija bila uspješna, a pet osoba - tročlana porodica i dva vodiča - je oko 15 časova uspješno spaseno.

Njih trenutno pregleda medicinsko osoblje.

Tokom njihovog subotnjeg izleta, pećina je bila ispunjena vodom zbog obilnih kiša, tako da nisu mogli da se vrate.

Juče, kao i u subotu, spasilačke ekipe uspjele su da dođu do petoro zarobljenih ljudi, do njih i nazad iz pećine bilo je potrebno dobrih osam sati. Ipak, nivo vode u pećini je i dalje bio previsok da bi ih bezbjedno vratili na površinu, prenosi portal Vijesti.

Jutros je donijelo dobre vijesti jer se tokom noći voda u pećini povukla. Već oko osam sati ujutru se čamcem moglo doći do prvog sifona, što je bila dobra perspektiva za spasavanje zarobljenih.

Načelnik Spasilačke službe Valter Zakrajšek, sinoć oko 22.30 sati je rekao da su zarobljeni u dobrom psihičkom i fizičkom stanju.

"Oni imaju grijalice čekaju da voda toliko opadne da mogu da izađu iz pećine“, rekao je Zakrajšek tada za N1 i objasnio da će, "ako bude sreće, danas uspjeti da izbave zarobljene iz pećine".