Svijet

ALARM U NJEMAČKOJ! MOGUĆ DRŽAVNI UDAR: Hitno se oglasio vicekancelar - Ekstremisti preuzeli proteste, ima povrijeđenih!

Autor Nevena Davidović

Njemačka u potpunom kolapsu usled protesta poljoprivrednika.

Izvor: TikTok/jimmibondi/Screenshot

Oko 550 osoba na traktorima učestvovalo je u protestima farmera kod Brandenburške kapije u Berlinu protiv vladinog planiranog smanjenja subvencija za poljoprivredu. Na protestu su, pored poljoprivrednika, učestvovali i brojni vozači autobusa i kamiona, a među demonstrantima su i brojne zanatlije. Bulevar koji spaja dvije znamenitosti već je bio zatvoren u nedelju uveče, kada su traktori počeli da pristižu.

Protesti njemačkih poljoprivrednika protiv promjena u poljoprivrednoj politici doveli su do nemira u nekoliko regiona sjeverne i istočne Njemačke. U sjeveroistočnoj njemačkoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija, farmeri su stotinama traktora blokirali ulaze na auto-put. 

Njemački vicekancelar Robert Habek upozorio je da su proteste poljoprivrednika preuzele ekstremne grupe, prenosi  DPA. "Kruže pozivi o državnom udaru. Stvaraju se ekstremističke grupe, otvoreno se ističu nacionalistički simboli", rekao je on.

U Frizojtu, zapadno od Bremena, demonstranta (35) je udario automobil i teško je povrijeđen. Portparol policije rekao je za Bild da je muškarac prevezen u bolnicu. Detalji ovog incidenta još uvijek nisu poznati.

BONUS VIDEO: