Svijet

IZRAEL I AMERIKA ĆE PLATITI VISOKU CIJENU ZA OVAJ ZLOČIN! Iranski predsjednik se "razmahao" prijetnjama

Autor Uroš Matejić

Raisi je naglasio da su napadi Izraela koji se približavaju genocidu u Gazi i Sulejmanijevo ubistvo od strane SAD značajni zločini.

Izvor: Apaimages / Sipa Press / Profimedia

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izrazio je nezadovoljstvo Izraelom i Sjedinjenim Državama zbog napada u Gazi, navodeći da će oni "platiti visoku cijenu za zločine koje su počinili". Prema iranskoj zvaničnoj novinskoj agenciji IRNA, Raisi je govorio tokom komemoracije u Teheranu povodom obilježavanja četvrte godišnjice ubistva komandanta snaga Kuds Kasema Sulejmanija u američkom napadu na Bagdad u januaru 2020. Raisi se osvrnuo na nedavni teroristički napad u Kermanu.

"Vašim jučerašnjim zločinačkim djelom protiv ljudske plime koja se kretala ka svijetlećem grobu mučenika Sulejmanija, namjeravali ste da zastrašite ljude. Niste mogli da upotrebite svoju moć protiv snaga otpora, pa je sada koristite protiv nevinih ljudi, ali budite uvjereni, platićete visoku cijenu za ovaj zločin", rekao je Raisi.

Raisi je naglasio da su napadi Izraela koji se približavaju genocidu u Gazi i Sulejmanijevo ubistvo od strane SAD značajni zločini. On je upozorio SAD i Izrael za koje kaže da su direktno umiješani u sve zločine u Palestini i Gazi. "Budite sigurni da ćete platiti gorku cijenu za ovaj zločin i druge zločine koje ste počinili", rekao je Raisi.

Podsjećamo, u provinciji Kerman odjeknule su dvije eksplozije na putu koji vodi ka groblju gdje je služen pomen Kasemu Sulejmaniju na četvrtu godišnjicu njegove smrti. U eksplozijama u blizini groblja na kojem je sahranjen Sulejmani, život je izgubilo 95 ljudi, a 211 je ranjeno.