Svijet

IZRAELSKA VOJSKA POTVRDILA SMRT TAOCA U AKCIJI SPASAVANJA: Još ne zna da li ga je ubio Hamas ili Izrael

Izvor Kurir

Izraelska vojska je danas potvrdila da je izraelski talac Sahar Baruh, koji je otet tokom napada Hamasa na jug Izraela 7. okobra, ubijen u operaciji spasavanja u Gazi u decembru.

Izvor: EPA/Alaa Badarneh

Vojska je saopštila da je obavijestila porodicu Baruh da je njihov sin Sahar ubijen u operaciji specijalnih snaga 8. decembra, ali da u ovoj fazi ne može da utvrdi okolnosti njegove smrti, ni da li je ubijen vatrom izraelskih snaga ili ga je ubio Hamas.

Hamas je 9. decembra objavio smrt tog taoca tokom pokušaja vojske da ga spasi i video snimak njegovih posmrtnih ostataka.

Udruženje porodica talaca i kibuc Beri gdje je živio 25-godišnji Sahar Baruh su potvrdili njegovu smrt.

Saharov brat Idan je ubijen u napadima Hamasa 7.oktobra, a njegovi roditelji i dva brata su izbjegli masakr u kibucu u kojem je stradalo najmanje 85 ljudi.

U napadima palestinskih ekstremista, predvođenih Hamasom, na jug Izraela 7.oktobra ubijeno je oko 1.140 ljudi, većinom civila, po podacima Frans presa, zasnovanim na izraelskim informacijama.

Tog dana je oteto i u pojas Gaze odvedeno oko 250 talaca, od kojih je 129 još uvek u Gazi.

U ratu koji traje gotovo tri mjeseca ubijeno je 22.313 ljudi u Gazi, većinom žena djece i maloljetnika po najnovijem izvještaju vlade Hamasa.