Svijet

KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU - HEZBOLAH NAJAVIO BRUTALNU OSVETU! Još jedna država se uključuje u rat?! Izrael GOMILA snage!

Autor Nevena Davidović

Likvidacija jednog od vođe Hamasa dovela do eskalacije tenzija.

Izvor: Profimedia/AA/ABACA

Lider Hamasa Ismail Hanije najavio je osvetu zbog ubistva zamjenika Saleh al-Aruri, koji je stradao u utorak u napadu u Bejrutu, koji je navodno izveo Izrael. Libanska teroristička grupa Hezbolah obećala je da "zločin" neće ostati nekažnjeno.

Hanija, koja se smatra glavnom metom Izraela nakon napada Hamasa 7. oktobra na učesnike muzičkog festivala u Izraelu, obećao je da će ovakvi slučajevai samo povećati Hamasovu "snagu, čvrstinu i nepopustljivu odlučnost". Aruri, koga Izrael godinama traži i koji se smatra glavnim orkestratorom terorizma na Zapadnoj obali, ubijen je u napadu izraelske bespilotne letilice u bejrutskom naselju Dahije, saopštili su zvaničnici Hamasa i libanske terorističke grupe Hezbolah.

Izvor: X/Raylan Givens

Hamas je likvidaciju Arurija nazvao "kukavičkom operacijom, koju je izveo cionistički neprijatelj, u varvarskoj agresiji i gnusnom zločinu". Izraelski zvaničnici odbili su da komentarišu izjave Hamasa. Neimenovani američki zvaničnici rekli su za Njujork tajms i Vašington post da je Izrael odgovoran. Hezbolah je obećao da će odgovoriti na atentat. "Potvrđujemo da ovaj zločin nikada neće proći bez odgovora i kazne", naveo je Hezbolah u saopštenju, ističući da su njegovi borci u spremni da uzvrate. Hezbolah je posljednji izraelsku operaciju "ozbiljnim napadom na Liban, njegov narod, njegovu bezbjednost i suverenitet".

Izraelska vojska se danas priprema za "svaki mogući scenario" dan nakon napada u predgrađu Bejruta u kojem je ubijen drugi čovjek palestinskog pokreta Hamas. "Izraelske snage su u veoma visokom stanju pripravnosti... u odbrani i u napadu. Sasvim smo spremni za svaki scenario. Najvažnije je da kažemo da smo fokusirani i da ostajemo fokusirani na borbu protiv Hamasa", rekao je sinoć portparol vojske Izraela, Danijel Hagari.