Svijet

UPOZORIO JE DA ĆE IZRAEL BITI NAPADNUT, NISU MU VJEROVALI: Bio je na čelu Mosada godinama, a jedno sebi nije oprostio

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Umro je čovjek koji je upozorio da će Izrael biti napadnut, a nisu mu vjerovali. Bivši šef Mosada umro je u 98. godini.

Izvor: YouTube/TAUVOD

Zvi Zamir, bivši šef izraelske obavještajne agencije Mosad čije je upozorenje da će Egipat i Sirija napasti Izrael 1973. godine vlada uglavnom ignorisala, preminuo je u 98. godini. Zamirovu smrt je potvrdio Mosad, na čijem je čelu bio od 1968. do 1974. Bivši vojni general Zamir nadgledao je izraelsku kampanju ubistva palestinskih komandanta okrivljenih za masakr izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

"Njegov doprinos bezbjednosti Izraela biće upamćen dugi niz godina", rekao je ministar odbrane Joav Galan na platformi za društvene mreže Ks.

Zamir je bio na čelu Mosada kada su Sirija i Egipat napali Izrael 6. oktobra 1973. godine. Viši doušnik je obavijestio Zamira o planiranoj ofanzivi, ali je izraelska vojna obavještajna služba to odbacila. Zamir je kasnije s velikom gorčinom ispričao kako mu je izvor rekao da Kairo i Damask planiraju iznenadnu ofanzivu u oktobru 1973. godine. Izraelska vojna obavještajna služba je ovo tretirala kao moguću "varku" zbog čega vlada nije uspjela da unapred izvrši punu mobilizaciju, rekao je on. U roku od nekoliko sati od dojave doušnika, egipatske i sirijske snage napale su i probile izraelske linije iako su na kraju odbijene u izraelskoj kontraofanzivi.

Napad je postao nacionalna trauma za Izraelce, koji se sada bore sa šokom od iznenadnog napada Hamasa prošlog oktobra.

"Zamir je otišao sa osjećanjem da se možda rat 1973. godine ne bi dogodio, da je bio uporniji. To ga je pojelo iznutra", rekao je Deni Jatom, takođe bivši šef Mosada, za Armijski radio.