Svijet

PUTIN ODRŽAO NOVOGODIŠNJE OBRAĆANJE: U odnosu na prošlogodišnje jedna stvar se BITNO razlikuje (VIDEO)

Autor Nevena Davidović

Unapred snimljeno obraćanje u velikoj je suprotnosti sa prošlogodišnjim.

Izvor: Youtube/ The Times and The Sunday Times/ivanvids/Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će se kandidovati na izborima u martu, danas se u svom novogodišnjem obraćanju usputno dotakao rata u Ukrajini, pozdravljajući svoje vojnike kao heroje, ali najviše ističući jedinstvo i zajedničku odlučnost.

Unaprijed snimljeno obraćanje, koje se emituje nešto prije ponoći u svih jedanaest ruskih vremenskih zona, u velikoj je suprotnosti sa prošlogodišnjim, kada je Putin stao ispred vojnika i pozvao građane da se žrtvuju u, kako je rekao, borbi za opstanak. "Svima koji su na borbenim položajima i na čelu borbe za istinu i pravdu, vi ste naši heroji, naša srca su uz vas. Ponosni smo na vas, divimo se vašoj hrabrosti", rekao je Putin, ovoga puta tradicionalno pod zidine Kremlja.

"Nema sile koja može da nas razdvoji"

Ukrajina nije pomenuta ni eksplicitno ni pod terminom "specijalne vojne operacije", kako Putin naziva rat koji je pokrenuo u februaru 2022. godine slanjem ruskih oružanih snaga u Ukrajinu

"Više puta smo dokazali da možemo da riješimo najteže probleme i nikada nećemo odstupiti jer nema te sile koja može da nas razdvoji", rekao je on. Putin je predstavio Rusiju i njen narod kao ujedinjene, pune podrške i čvrste u odbrani nacionalnih interesa, sloboda i bezbjednosti, vrijednosti. "Rad na opštem dobru ujedinilo je društvo. Jedinstveni smo mislima, radom i borbom, radnim danima i praznicima, pokazujući najvažnije vrijednosti ruskog naroda - solidarnost, milosrđe, hrabrost", rekao je Putin.

BONUS VIDEO: