Svijet

"VRIJEME JEFTINE STRUJE I GRIJANJA U NJEMAČKOJ JE PROŠLOST": Domaćinstva nastavljaju borbu sa visokim troškovima

Autori Euractiv.rs Balša Janković

Domaćinstva u Njemačkoj nastaviće da se bore sa visokim troškovima električne energije i grijanja, a upozorenje dolazi uprkos nedavnom padu cijena energije, koje su ove godine do novembra 2023. pale za 4,5 odsto

Izvor: YouTube/screenshot

Predsjednik Federalne mrežne agencije Klaus Miler očekuje da će cijene električne energije i grijanja u Njemačkoj ostati visoke. Ovo upozorenje dolazi uprkos nedavnom padu cijena energije u domaćinstvima, koje su ove godine do novembra 2023. pale za 4,5 odsto.

"Vrijeme jeftine energije je prošlo, bar dok nastavljamo da trošimo velike količine konvencionalno proizvedene energije", rekao je Klaus Miler za "Rheinische Post".

Iako su veleprodajne cijene električne energije značajno pale u odnosu na 2022. godinu, nivo cijena je i dalje viši nego prije početka ukrajinskog sukoba, rekao je on, dodajući da se „ništa neće promijeniti u bliskoj budućnosti“.

Energetski regulator je napomenuo da će prosječno četvoročlano domaćinstvo plaćati 120 eura (133 dolara) više na ime mrežnih naknada godišnje zbog odluke vlade da eliminiše ranije planiranu subvenciju od 5,5 milijardi eura. Mrežni operateri će prenijeti povećanje cijena na kupce, pretpostavio je Miler.

"Prije ili kasnije, troškovi će stići do svih potrošača, bez obzira na to kada se promjene primjene. Njemački operateri prenosnog sistema su navodno sredinom decembra objavili da će naknade za mrežu porasti sa 3,12 centi po kilovat satu u 2023. na 6,43 centa sledeće godine", dodao je.

Njemačka, koja se oslanjala na Rusiju za 40 odsto svoje potražnje za gasom prije 2022. godine, bila je među najteže pogođenim smanjenjem isporuka ruskih energenata prošle godine.

Isporuke su ili značajno smanjene ili potpuno zaustavljene nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini, a gasovodi Sjeverni tok koji su isporučivali ruski gas Njemačkoj misteriozno su eksplodirali.