Svijet

ZAHAROVA: Ukrajina sprema provokaciju sa zapadnim hemijskim oružjem

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Moskva ne isključuje mogućnost da se u Ukrajini priprema antiruska provokacija sa otrovnim supstancama zapadne proizvodnje sa ciljem da se optuži Rusija da koristi hemijsko oružje, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Izvor: Profimedia

„Postoji mogućnost da će se organizovati još jedna antiruska provokacija uz korišćenje otrovnih supstanci zapadne proizvodnje, kako bi se zatim u strukturama Ujedinjenih nacija i svjetskih medija pokrenula nova kampanja u kojoj bi se optužila naša zemlja za, navodno, namjernu upotrebu hemijskog oružja“, rekla je Zaharova.

Kako je naglasila Zaharova, prema dostupnim informacijama, Služba bezbijednosti Ukrajine aktivno učestvuje u pripremi takve provokacije, koja je u tu svrhu angažovala ukrajinsku kompaniju Realab iz Kijeva.

„Ona je specijalizovana za uvoz hemijskih reagenasa i prekursora. Preko ove kompanije je u oktobru-novembru ove godine kupljena takozvana mala serija trietanolamina i jedinjenja natrijuma koje sadrži azot, američke kompanije”, dodala je ona.

Prema riječima diplomate, u kontekstu sve većeg zamora svijeta od režima u Kijevu i smanjenja finansijske i vojne pomoći Zapada, Kijev je spreman da preduzme sve korake kako bi se pitanja ukrajinskog sukoba vratilo u u žižu međunarodne javnosti.

Ranije je sekretar Saveta bezbijednosti Rusije Nikolaj Patrušev naveo da postoji velika vjerovatnoća da će Kijev pokušati da izvrši diverzije korišćenjem biološkog oružja.