Svijet

DA LI JE RUSKI VOJNI BROD OŠTEĆEN ILI UNIŠTEN? Objavljene prve fotografije napadnutog razarača na Krimu (FOTO)

Autor Uroš Matejić

Prvi koji je objavio napad na brod bio je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

Izvor: x/printscreen/@visegrad24

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je u utorak kako je ruski vojni brod Novočerkask ''oštećen'' u napadu Ukrajinaca u krimskom lučkom gradu Feodosiji. Još nije sigurno da li je brod zapravo oštećen ili je uništen i potopljen, kako od jutros tvrdi ukrajinska strana koja je izvela napad.

Prvi koji je objavio napad na brod bio je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk, a nakon toga su objavljeni brojni snimci koji potvrđuju razmjere ovog napada. Pored toga, portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat potvrdio je da je brod pretrpio štetu od više krstarećih projektila, dodajući da je moguće da je došlo do i veće eksplozije od planirane jer je na njemu bilo municije.

"Ruska flota je sve manja. Ovoga puta to je bio veliki desantni brod Novočerkask. Hvala pilotima Vazduhoplovstva i svima koji su učestvovali!", najavio je ranije Oleščuk.

Prema riječima šefa ruskih vlasti na Krimu Sergeja Aksjonova, u ovom napadu jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđene. Osim toga, eksplozija je oštetila nekoliko okolnih zgrada. Inače, Novočerkask je ruski brod srednje veličine s dužinom od 113 metara, a dizajniran je za amfibijsko iskrcavanjem a može da prenosi i oklopna vozila. Osim toga, sadrži 87 članova posade i može da primi ukupno 240 ljudi.

BONUS VIDEO: