Svijet

TRI PREDUSLOVA ZA OKONČANJE RATA U GAZI, A CILJ JE ISTI! Netanjahu jasno stavio do znanja - "Hamas mora biti UNIŠTEN"

Autor Uroš Matejić

U komentaru američkom listu, Netanjahu je ponovio svoj stav da palestinske vlasti nisu sposobne da upravljaju pojasom Gaze.

Izvor: Profimedia/ Anadolu Agenci/Hani Alshaer

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u autorskom tekstu za američki "Wall Street Journal" govorio o preduslovima koje treba ispuniti ako se želi okončati rat između Hamasa i Izraela. U komentaru američkom listu, Netanjahu je ponovio svoj stav da palestinske vlasti nisu sposobne da upravljaju pojasom Gaze. 

Kada su u pitanju preduslovi za mir, Netanjahu je napisao da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i brojne druge zemlje podržavaju namjeru Izraela da uništi Hamas.

"Da bi se postigao ovaj cilj, Hamasovi vojni kapaciteti moraju biti demontirani i njihova politička moć nad Gazom mora da prestane. Lideri Hamasa su obećali da će ponoviti 7. oktobar. Zato je njihovo uništenje jedini proporcionalan odgovor da se spriječi ponavljanje takvih zločina", rekao je.

Takođe, Netanjahu je rekao da Izrael takođe mora da obezbijedi da Gaza nikada više ne bude korišćena kao baza za napad na Izrael.

"Između ostalog, ovo će zahtijevati uspostavljanje privremene bezbjednosne zone na perimetru Gaze i inspekcijskog mehanizma na granici Gaze i Egipta koji zadovoljava bezbjednosne potrebe Izraela i sprečava krijumčarenje oružja na teritoriju", rekao je Netanjahu i dodao da je nerealno očekivati da palestinske vlasti demilitarizuju Gazu:

"Ramalah nije pokazao ni sposobnost ni volju da demilitarizuje Gazu. Palestinske vlasti trenutno finansiraju i veličaju terorizam na Zapadnoj obali i obrazuju palestinsku djecu da traže uništenje Izraela. Palestinsko civilno društvo treba da se transformiše tako da njen narod podržava borbe protiv terorizma, a ne oni ga finansiraju", objašnjava on.

Netanjahu je na kraju teksta ukazao na uspješnu "deradikalizaciju" koja se dogodila u Njemačkoj i Japanu posle pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu.

"Kada Hamas bude uništen, Gaza demilitarizovana i palestinsko društvo započne proces deradikalizacije, Gaza može biti ponovo izgrađena i izgledi za širi mir na Bliskom istoku će postati stvarnost", zaključio je premijer Benjamin Netanjahu.