Svijet

NOĆNA MORA ZA IZRAEL: Žestoke borbe na ulicama Gaze, ubijeno 14 vojnika za 48 sati, Hamas nanosi sve teže udarce

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Izraelske obrambene snage objavile su u nedelju imena još devet vojnika poginulih u borbama u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana.

Izvor: AP/Tsafrir Abayov

Time se broj pripadnika IDF poginulih u prethodnih 48 sati popeo na 14 dok je vojska proširila ofanzivu protiv Hamasa.

Pet vojnika borbene inženjerije i bolničar poginuli su u subotu od protivtenkovske navođene rakete koja je pogodila oklopno inženjerijsko vozilo Namer u južnom dijelu Gaze. Još četiri vojnika ubijena su od bombi u dva odvojena incidenta tokom borbi sa naoružanim napadačima u centralnom dijelu grada.

Ukupan broj vojnika poginulih od početka kopnene operacije krajem oktobra sada iznosi 153.

Službeni predstavnik brigada Al-Kasam Abu Ubaida, međutim, tvrdi da su borci tog pokreta u protekla četiri dana ubili 48 izraelskih vojnika i pogodili 35 komada izraelske vojne opreme.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, komentarišući sve veći broj poginulih pripadnika IDF, rekao je na početku nedeljne sednice vlade da rat uzima vrlo težak danak.

,,Nemamo drugi izbor nego da nastavimo s borbom. Naše snage su do sada eliminisale nekoliko hiljada terorista i nastavićemo svom snagom do pobjede i dok ne ispunimo sve svoje ciljeve'' izjavio je premijer.

Bitke su bijesnile tokom vikenda u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze gdje se vjeruje da se krije dio Hamasovog vođstva. Vojska je u subotu objavila da je ubila zvaničnika Hamasa zaduženog za snabdijevanja vojnog krila grupe u vazdušnom napadu na Rafu.

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je da je vojska dodatno proširila operacije.

,,Ulazeći u nova uporišta Hamasa trupe su uključene u teške bitke'' rekao je Hagari.

Uprkos opsežnim operacijama IDF, Hamas je pokazao da je sposoban da i dalje ispaljuje rakete na Izrael, lansirajući u subotu rakete prema graničnim zajednicama Gaze i Aškelonu.