Svijet

NJEMAČKI GIGANT POVLAČI AUTOMOBILE SA TRŽIŠTA? Ozbiljne optužbe zbog nepravilnosti u kontroli emisija izduvnih gasova

Autori Euractiv.rs Balša Janković

Razlog za to su takozvani termo prozori. Dio izduvnih gasova se zapravo skladišti direktno u motoru kako bi emisije izduvnih gasova bile što niže moguće

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz našao se u novom-starom problemu jer nakon nekoliko godina optužbi sada mora da povuče više od 100 hiljada dizel vozila, zbog navodne nepravilnosti u kontroli emisija izduvnih gasova, a u prilog tome ide i odluka njemačke uprave za saobraćaj (KBA) koja je izdala obavještenje o povlačenju.

Povlačenje se odnosi na razne dizel modele euro 5 i euro 6b, naveo je Mercedes-Benz, a vozila sada najprije čeka ažuriranje softvera, nakon čega će kupci pismenim putem biti obaviješteni ako je njihovo vozilo uključeno u odredbu, saopštila je kompanija.

Prema izvještaju finanzen.net, razlog za to su takozvani termo prozori. Shodno tome, dio izduvnih gasova se zapravo skladišti direktno u motoru kako bi emisije izduvnih gasova bile što niže moguće. Ali u zavisnosti od spoljašnje temperature, ovaj mehanizam se automatski gasi.

Prema proizvođaču, ovo je namijenjeno zaštiti motora. Međutim, ovaj incident nije jedini, pišu njemački mediji. Podsjećaju da je bilo nekoliko obavještenja o opozivu od KBA od 2018. godine. Do sada je više od 30.000 krajnjih potrošača u Njemačkoj podnijelo tužbe.

Evropski sud pravde (ECJ) je 2022. presudio da su toplotni prozori legalni samo ako nije dostupno drugo rješenje. Sudskom odlukom utvrđeno je da je softver koji omogućava veće emisije zagađujućih materija velikim dijelom godine u osnovi nezakonit.

Regulatori njemačkog KBA sada su prema presudi zatražili od Mercedes-Benza da promijeni kalibracije u kontrolnim jedinicama motora određenih vozila, rekli su iz Mercedes-Benza za dpa.