Svijet

NJEMAČKA ŠALJE VOJSKU NA 100 KM OD GRANICE SA RUSIJOM! Istorijski trenutak - Stiže MOĆNA "Pancer brigada 203 " i tenkovi

Autor Uroš Matejić

Po prvi put od Drugog svJetskog rata, NJemačka je odlučila da trajno rasporedi svoju vojsku u Litvaniji, kod ruske enklave Kalinjingrad.

Izvor: Profimedia/IMAGO

Glavni dIo nJemačke vojne jedinice koja će biti raspoređena u Litvaniji počeće da pristiže 2025. godine, a punu borbenu gotovost dostići će do 2027. godine, izjavio je u ponedeljak litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas. Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je sporazum o stalnom razmještanju njemačke brigade u Litvaniji "istorijski trenutak", napominjući da je to prvi put da Njemačka dugoročno stacionira svoje trupe van svojih granica, prenosi Rojters.

Pistorijus je objasnio da je, nakon ruske invazije na Ukrajinu, odlučeno da se, u koordinaciji sa NATO-om, u Litvaniji dugoročno rasporedi jedinica od 4.800 vojnika i oko 200 civila.

Pancer brigada 42, nova formacija, će se sastojati od Pancer brigade 203 iz Augustdorfa i oklopnog pješadijskog bataljona 122 iz Obervihtaha. Treći bataljon brigade biće rotirajuća multinacionalna borbena grupa NATO-a za napredno prisustvo (eFP) u Litvaniji, koja uključuje holandske i norveške trupe.

Dva bataljona sa sjedištem u Njemačkoj biće premještena u Litvaniju kada neophodna infrastruktura bude spremna. Planirano je da početni komandni elementi Pancer brigade 42 budu raspoređeni u Litvaniji tokom drugog kvartala 2024. godine, a zatim štab za formiranje brigade počevši od četvrtog kvartala 2024. godine.

Izvor: Profimedia/Ralph Zwilling / DPA

Pancer brigada 203 je opremljena glavnim borbenim tenkovima Leopard 2A6, od kojih je 14 donirano Ukrajini i biće zamijenjeni Leopard 2A8. Oklopno pješadijski bataljon 122 je jedan od rijetkih bataljona Bundesvera koji je opremljen borbenim vozilom pješadije Puma (IFV). Pistorijus je rekao da održavanje jedinice poput one koja je poslata u Litvaniju mjesečno košta između 25 i 30 miliona evra u Njemačkoj.

Izvor: Profimedia/JENS BUTTNER / AFP

"Projekt svetionik"

Ali, uprkos zabrinutosti oko opreme i novca, Berlin je posvećen raspoređivanju, koje nemačka vlada naziva "projektom svetionik", signalizirajući svoju spremnost da zaštiti saveznike u NATO i transformiše Bundesver u snagu "spremnu za rat". "Istočno krilo se sada pomjerilo ka istoku i dužnost Njemačke je da ga zaštiti", tvrdi Pistorijus.

Trenutno raspoređivanje Njemačke u Litvaniji predstavljaće jednu od osam rotacijskih borbenih grupa pojačane koje je NATO postavio u zemljama duž njegove istočne granice. Njemačka će obezbijediti najveći dio trupa raspoređenih u Litvaniji, a Belgija, Češka, Luksemburg, Holandija, Norveška i SAD takođe daju svoje trupe.