Svijet

PUTINOVO MOĆNO ORUŽJE POSLATO NA SMETLIŠTE ISTORIJE! Ukrajinci pokorili "Kindžal" - Očaj u Rusiji!

Autor Nevena Davidović

Putinova vojska ispalila je balističku raketu "kh-47M2 kinžal" na centralnu Ukrajinu.

Izvor: Profimedia/Artyom Geodakyan / TASS

Britanske oružane snage tvrde da je ruska vojska ispalila raketu koja spada u jedno od šest "super oružja". Kako kažu, Rusi su tom raketom gađali ključnu ukrajinsku metu. Putinova vojska ispalila je balističku raketu "kh-47M2 kinžal" odnosno bodež, koju na Zapadu zovu "AS-24 kildžoj", na centralnu Ukrajinu, vjerovatno gađajući vojni aerodrom.

Stručnjaci procjenjuju da je to prva upotreba ovog raketnog sistema u poslednjih šest mjeseci. Vijest dolazi pošto su linije fronta u sukobu u istočnoj Evropi uglavnom zamrznute zbog zime. "14. decembra 2023. godine rusko vazduhoplovstvo je vrlo vjerovatno izvelo prvu upotrebu balističke rakete „AS -24 kildžoj“ od avgusta 2023. godine. Rusija je lansirala najmanje jednu raketu u centralnu Ukrajinu, vjerovatno gađajući vojni aerodrom", rekao je portparol Ministarstva odbrane.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici čekaju na nove pakete finansiranja od SAD i Evropske unije kako bi održali svoju ekonomiju i vojnu održivost. Međutim, Bijela kuća je upozorila da će američka pomoć prestati do kraja godine. "Jedno od šest 'super oružja' koje je predsjednik Putin najavio 2018, kildžoj je namijenjen da igra glavnu ulogu u budućoj vojnoj doktrini Rusije. U ratu u Ukrajini, Rusija je rezervisala oružje za ono što smatra visoko vrijednim, dobro branjenim ciljevima", rekao je portparol britanskog ministarstva odbrane.

Kako je rekao, "kinžal" odnosno "kildžoj" je gotovo sigurno imao mješovit uspjeh. "Mnoga od njegovih lansiranja su vjerovatno promašila svoje predviđene ciljeve, dok je Ukrajina takođe uspela da presretne napade ovog navodno 'nepobjedivog' sistema", rekli su britanski zvaničnici.

Šta je "kinžal"?

To je ruski hipersonični balistički projektili koji se lansira iz vazduha. Projektili KH-47M2 "kinžal", što znači bodež, navodno mogu da dosegnu brzinu od 10 maha, odnosno 12.000 km/h, a domet im je 2.000 km. Mogu da nose konvencionalne i nuklearne bojeve glave i mogu se lansirati sa bombardera Tu-22 M3 ili presretača MiG-31K. Ruski državni mediji navode da je domet projektila 2.000 km kad ga nosi MiG-31K, a 3.000 kad ga nosi Tu-22M3. Nosivost mu je 480 kg.

Još jedan paket pomoći od SAD i onda kraj?

Predsjednik SAD Džo Bajden planira još jedan paket vojne pomoći u decembru za Ukrajinu u njenom ratu protiv Rusije, ali je pitanje šta će biti posle. "Kada to bude gotovo... nećemo više imati na raspolaganju ovlašćenja za dopunu i biće nam potrebno da Kongres djeluje bez odlaganja", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Republikanci u Senatu ranije ovog mjeseca blokirali su zakon o hitnoj potrošnji sa 50 milijardi dolara nove pomoći Ukrajini. Umjesto toga, zahtevali su od Bajdenove administracije da preduzme oštrije korake za kontrolu imigracije na američko-meksičkoj granici.