Svijet

VELIKA NESTAŠICA HRANE, RUSI ČEKAJU U DUGIM REDOVIMA! Cijene pred praznike otišle u nebo: Nemamo ni za jaja!

Autor Ivana Lazić

Zbog inflacije, cijene hrane u Rusiji su znatno porasle, a građani stoje u dugim redovima u nadi da će ove zime dobiti nekoliko desetina jaja.

Izvor: x/printscreen/@jackryan212

Zbog rastuće inflacije i povećanih troškova uvoza, građani Rusije teško pronalaze osnovnu hranu za svako domaćinstvo, posebno uoči praznika.

Kremlj je mjesecima insistirao da se Rusija hrabro odupire nizu sankcija uvedenih zemlji koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, ukazujući na ekonomski rast koji je skočio na 5,5% u trećem kvartalu, u poređenju sa -3,5% u u isto vrijeme 2022

Prosječna cijena jaja u Rusiji u novembru je porasla za 40,29 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci ruske Federalne službe državne statistike (Rosstat).

"Nekada sam za desetak jaja plaćao 70 rubalja, ali sada koštaju duplo više, između 130 i 140 rubalja", rekao je za AFP 21-godišnji student Ilia Zarubin.

"Ja sam šokiran. Ono što se dešava sa cijenama je zastrašujuće. Ne samo za jaja, već za sve proizvode", rekla je 76-godišnja penzionerka Elizaveta Chalaievskaia.

Kao odgovor na krizu, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselhoznadzor) odobrila je u petak uvoz jaja iz Turske, a rusko Ministarstvo poljoprivrede predlaže šestomjesečnu zabranu izvoza jaja.

Nagli rast cijena jaja rezultirao je neobičnim prizorima u Belgorodskoj oblasti gdje su ljudi stajali u redu za jaja na poljoprivrednom sajmu. Cijene su tamo, naime, bile mnogo niže nego u supermarketima, sudeći po snimcima na društvenim mrežama. Na malom tržištu kupljeno je 10 jaja za 65 rubalja.

"Morali smo da ograničimo prodaju na samo dvije desetine po osobi, kako bi svi mogli da kupe jaja", rekla je Julija Ščedrina, zamjenica regionalnog guvernera.

"Nema nestašice, biće jaja za sve", rekla je ona.

Jaja i majonez su ključni sastojci tradicionalnih jela na kraju godine, posebno ruske salate (salate olivije), neizostavnog jela za novogodišnju noć.

"Šta god da je potrebno, napraviću sebi salatu olivije za novogodišnju noć, čak i ako su proizvodi poskupjeli“, rekla je za AFP Elena, 60, administrator u službi za psihološku pomoć u Moskvi.

Ali tužno je i šteta što su cijene tako porasle“, rekla je ona.