Svijet

NJEMAČKA MOŽE DA ODAHNE: Postignut dogovor o budžetu, kakvo rješenje je pronašla vladajuća koalicija?

Autori Euractiv.rs Milica Nikčević

Njemačka vlada na čelu sa Olafom Šolcom postigla je dogovor o svom budžetu za 2024. i zadržaće trenutna ograničenja duga u narednoj godini, odlučeno je nakon nedelja napetih pregovora.

Izvor: Profimedia

Očekuje se da će vlada Njemačke uštedjeti 17 milijardi eura u svom osnovnom budžetu ukidanjem subvencija koje štete klimi i smanjenjem troškova, rekao je kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare u srijedu.

"Određivanje prioriteta znači da zajedno shvatimo šta možemo da priuštimo, a šta ne. Riječ je i o rezovima i uštedama. Ne volimo to da radimo, naravno, ali su neophodne", rekao je Šolc.

Njemačka će takođe smanjiti potrošnju iz svog fonda za klimu i transformaciju, koji je bio u središtu pregovora.

Šolc je dodao da se vlada drži svojih ciljeva, uključujući podršku Ukrajini, napredovanje u zelenoj transformaciji Njemačke i jačanje društvene kohezije.

"Ova tri cilja se ne mijenjaju. Ali jasno je da moramo da uspijemo da do njih dođemo sa znatno manje novca", rekao je Šolc, dodajući da će vlada sačuvati i svoju "kočnicu duga", prvi put uvedenu 2009. godine.

Kočnica duga ograničava iznos državnog duga i ograničava strukturni budžetski deficit zemlje. Može se suspendovati samo u vanrednim situacijama, kao što je pandemija Covid-19.

Zašto je budžet bio u problemu?

Budžetske tenzije su izbile u novembru nakon što je njemački ustavni sud presudio da su vladini planovi da preraspodjeli neiskorišćeni fond koji je nastao tokom pandemije Covid-19 u svoj sadašnji budžet nezakoniti.

Šolc je u srijedu rekao da odluka neće uticati samo na sadašnji i budući budžet, već i na to kako će se kreirati i postavljati dalji budžeti.

Odluka je napravila rupu vrijednu oko 17 milijardi eura u nacionalnom budžetu za 2024., primoravši koalicione partnere da preispitaju svoje planove i pokrenula pitanja o kamenu temeljcu ekonomske politike, uključujući kočnicu duga.

Političke podjele otežale su i odugovlačile pregovore o sporazumu. Njemački institut za ekonomska istraživanja IW saopštio je u srijedu da očekuje da će se bruto domaći proizvod ove zemlje smanjiti za 0,5 odsto sledeće godine, navodeći budžetsku krizu i neizvjesnost vezanu za finansije kao jedan od ključnih faktora.

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner, koji je dio Slobodne demokratske partije, namjeravao je da se drži kočnice duga.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc i ministar ekonomije stranke Zelenih Robert Habek založili su se za još jednu suspenziju kočnice duga, navodeći mogućnost da se održe politike oko beneficija i da se nastavi zelena tranzicija privrede.

Uprkos nedavnim preprekama, liderski savez je funkcionalan, naglasio je Lindner tokom konferencije za novinare u srijedu.

"Ova koalicija je sposobna da preduzme akciju i da se dogovori čak i kada je riječ o veoma teškim zadacima".

Budžetski sporazum sada mora da raspravlja parlamentarni odbor za budžet, prije nego što bude proslijeđen na razmatranje parlamentu, a zatim i Vijeću Bundesrata koji predstavlja šesnaest njemačkih saveznih država.

Biće uspostavljen privremeni budžet koji će zaustaviti proces, što će omogućiti vitalne administrativne i pravne troškove.

"Veoma je dobra vijest, rekao bih da je vlada postigla dogovor, a postigla je dogovor još ove godine, što će gotovo sigurno značiti da će domaćinstva i kompanije imati mnogo više sigurnosti šta će se desiti sledeće godine, posebno sa pitanjima energetske podrške", rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista u Berenbergu, za CNBC u srijedu, prije nego što je dogovor objavljen.