Svijet

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Donald Tramp IZNENADIO: Dozvolio bi SJEVERNOJ KOREJI da zadrži NUKLEARNO ORUŽJE, uz JEDAN uslov

Izvor Kurir

Donald Tramp planira da dozvoli Sjevernoj Koreji da zadrži svoje nuklearno oružje, ali uz ponudu da kroz američke finansijske podsticaje Pjongjang prestane da pravi nove bombe, tvrde tri neimenovane osobe upoznate sa Trampovim stavovima

Izvor: AP Susan Walsh

Ovakav potez bi označio oštro udaljavanje od njegovog prethodnog stava po tom pitanju i pomak ka prilagođavanju Vašingtona sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu, sa kojim je Tramp razvio neobično prijateljski odnos tokom predsjedničkog mandata.

Dok su američki predsjednici uglavnom očajavali tražeći način da ubijede Sjevernu Koreju da se odrekne svog nuklearnog arsenala, američka politika je kontinuirano pozivala Sjevernu Koreju na denuklearizaciju.

Međutim, ukoliko osvoji novi predsjednički mandat, Tramp je po svemu sudeći spreman da odustane čak i od pokušaja da ubijedi Kim Džong Una da demontira svoj nuklearni arsenal.

Dobro upućeni krugovi ocjenjuju da je Tramp djelimično motivisan idejom da izbjegne gubljenje vremena na ono što vidi kao uzaludne razgovore o razoružanju, da bi se umjesto toga fokusirao na veći zadatak - nadmetanje sa Kinom.

Trampova politika prema Sjevernoj Koreji u prvom mandatu bila je "potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija Pjongjanga", a njegov početni pristup bio je veoma tvrdokoran, čak je razmatrao opciju o bacanju nuklearne bombe na Sjevernu Koreju uz prebacivanje krivice na drugu stranu.