Svijet

IZRAELAC U UN POKAZAO TELEFONSKI BROJ VOĐE HAMASA! "Nazovite i pitajte, recite mu" - Posle ovih riječi uslijedio APLAUZ

Autor Uroš Matejić

Izraelski ambasador Gilad Erdan u UN-u pokazivao telefonski broj vođe Hamasa.

Izvor: x/printscreen

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan držao je u utorak tablu sa telefonskim brojem lidera Hamasa Jahje Sinvara na sastanku Generalne skupštine UN. Erdan je govorio dok je držao znak sa telefonskim brojem Sinvarove kancelarije rekavši delegatima u UN-u da ga direktno pitaju za dogovor o primirju.

"Nazovite i pitajte Jahje Sinvara. Recite Hamasu da spusti oružje, preda se i vrati naše taoce. To će donijeti potpuni prekid vatre koji će trajati zauvijek", rekao je Erdan.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala je na prekid vatre u Gazi sa 153 glasa za, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Džo Bajden upozorio Izrael da gubi podršku svojoj kampanji za svrgavanje Hamasa. Rezolucija, druga te vrste od početka rata 7. oktobra, pozdravljena je aplauzom.

Sjedinjene Države i Izrael su se protivile toj mjeri, kao i Austrija, Češka, Gvatemala, Liberija, Mikronezija, Nauru, Papa Nova Gvineja i Paragvaj. Savjet bezbjednosti UN se već sastao tokom vikenda na zahtjev generalnog sekretara te organizacije Antonija Gutereša i razgovarao o ratu u Pojasu Gaze. Glasanje o rezoluciji o humanitarnom prekidu vatre palo je tokom iste debate nakon što su SAD stavile veto na predlog.