Svijet

AMERIKANCI SPREMAJU NOV PLAN ZA ZELENSKOG! Odredili posebnog generala - početak 2024. odrediće sudbinu rata!

Autor Nevena Davidović

Tektonske promjene uoči predsjedničkih izbora u Americi.

Izvor: Profimedia/AFP

Ukrajina je, čini se, na prekretnici. Situacija na ratištu više nije tako dobra kao ranije, a izostaje i pomoć, uglavnom iz SAD zbog opstrukcije dijela republikanaca koji imaju većinu u Predstavničkom domu. Američki predsjednik Džo Bajden je, kažu, upozorio Vladimira Zelenskog da zbog ovakvog odnosa u Kongresu i predstojeće predizborne kampanje "pomoć teško da će biti ista kao ranije". SAD su već izdvojile čak 111 milijardi dolara, a u Kijevu, podsjetimo, smatraju da im je za konačnu pobjedu potrebno najmanje 400 milijardi dolara.

Republikanci su već počeli da "guše" da se demokrate bave "marginalnom i udaljenom" temom Ukrajine, ignorišući glavne unutrašnje američke probleme kao što su "latinoamerički migranti koji dolaze iz Meksika", što će vjerovatno biti jedna od glavnih prednosti republikanskih kandidata za nominaciju.

Uz to, postoji i određeni zamor prema Ukrajini, posebno u evropskom javnom mnjenju, jer se kraj rata ne nazire, pa je jedan od najvažnijih zadataka Kijeva da "vrati interes svjetske javnosti na rusku agresiju", a posebno na kalkulacije kakve bi probleme Evropa imala eventualnom ruskom pobjedom. Ovo je jedan od najjačih argumenata koji su trenutno dostupni Kijevu.

Stoga je predsjednik Zelenski prvo napravio opsežnu turneju po Južnoj Americi, a sada je pun nade i očekivanja u Vašingtonu. Prema pisanju Njujork tajmsa, vojne komande SAD i Ukrajine traže novu strategiju za vođenje rata protiv Rusije, koju bi Ukrajina mogla ili bi trebalo da počne da sprovodi već početkom 2024. godine. Kako navodi Njujork Tajms, SAD predlažu, pa čak i insistiraju na strategiji koja bi uključivala odbrambene, a ne ofanzivne akcije i pokušaje oslobađanja okupiranih djelova Ukrajine.

Osim toga, pomoć će biti pružena ukrajinskoj vojnoj industriji, ali se predlaže da se zapadna vojna pomoć skladišti tokom 2024. godine. List navodi da Ukrajinci traže nevjerovatne količine artiljerijske municije, koju jednostavno nemaju ni Amerikanci ni Evropljani. Takva strategija će, smatraju u Vašingtonu, Ukrajini dati priliku da odbije i zaustavi eventualne ruske ofanzive. Pored toga, cilj ove nove strategije je stvaranje uslova da se Rusija primora da razmotri moguće mirovne pregovore krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

U SAD smatraju da je trenutna situacija takva da nijedna strana ne može da pobijedi, ali sada je glavni zadatak ne dovesti Ukrajinu u situaciju da može da izgubi. Upravo zbog toga poruka koja je Kijevu poslata iz Berlina pre nedelju-dvije dobija na značaju. Tada su Njemci rekli da će "uvijek biti na strani Ukrajine i pomoći joj koliko joj je potrebno da se odupre ruskoj agresiji". 

Odustajanje od teritorije, a riječ je o 20 odsto, je stavka na koju Kijev ne pristaje i koja je u svemu tome najzahtevnija jer se može protumačiti kao "Putinova pobjeda". Ako mu Zapad popusti, on onda može da traži teritorijalne ustupke, na primjer, od Gruzije, Moldavije ili baltičkih država, kojima Kremlj s vremena na vrijeme prijeti, piše Jutarnji list.

Predstavnici Ukrajine, međutim, kako piše američki list, i dalje žele da krenu u ofanzivu na proleće 2024. Rusi su izgubili mnogo brodova, a deo brodova su morali da prebace iz Sevastopolja, kao glavne luke, u Feodosiju, u rusku luku Novorosijsk i u baze u gruzijskoj paradržavnoj Abhaziji. Ukrajinci traže načine da izbace Rusiju iz ravnoteže napadima na fabrike i skladišta oružja i željeznice municije, kao i simboličnim pobjedama, navodi Njujork tajms.

Ukrajinska strana tu strategiju zasniva na uspješnim udarima duboko u region Krima. Riječ je o veoma "hrabrom planu", kažu i u Kijevu i u Vašingtonu, a detalji o njemu biće "razrađeni" tokom vojnih vežbi u januaru 2024. na poligonima u blizini njemačkog grada Visbadena. Zbog ove nove strategije, Amerikanci su dodijelili generalu Antoniju Agutu mlađem da koordinira tim planom. U svakom slučaju, Bijela kuća uvjerava Zelenskog, dajući mu garancije da nikada neće ostaviti Ukrajinu na cjedilu, a podsjetimo da je i ministarka finansija Dženet Jelen upozorila da bi "SAD mogle da budu odgovorne za ratni poraz Ukrajine ako Kongres odbije da potvrdi pomoć Kijevu". S obzirom na to da je naredna godina izborna u SAD, svi strahuju, posebno u Kijevu, da bi Ukrajina mogla da postane "žrtva kampanje".