Svijet

OBJAVALJEN SNIMAK UBISTVA UKRAJINSKOG IZDAJNIKA, ATENTATOR ČEKAO U SNIJEGU: Poslato upozorenje!

Autor Ivana Lazić

Ukrajinski obavještajac, Ilja Kiva, ubijen je prošle nedelje u iz vatrenog oružja u blizini Moskve.

Izvor: Twitter/screenshot

Ukrajinski obavještajci (SBU) su objavili jezive slike sa mjesta ubistva Ilje Kive, "izdajnika“ i bivšeg kijevskog poslanika koji je postao Putinov sledbenik. Kiva (46) je ubijen iz vatrenog oružja prošle nedelje dok je išao u šetnju navodno bezbjednom lokacijom u kantri klubu u blizini Moskve.

Slike sa lica mjesta prikazuju njegovo tijelo kako leži u snijegu - a oružje koje je navodno korišćeno u njegovoj likvidaciji otkriveno je obješeno na drvetu u blizini. Objavljen je i snimak na kome se navodno vidi kako atentator čeka u snijegu i posmatra prolaznike.

Tajna služba SBU jasno je stavila do znanja da su slike i snimci namjerno objavljeni kao upozorenje drugim Ukrajincima koji sarađuju sa  snagama Vladimira Putina.

"Ovo je signal svim izdajnicima i ratnim zločincima koji su prešli na stranu. Zapamtite, Rusija vas neće zaštititi... Smrt je jedina perspektiva koja čeka neprijatelje Ukrajine", rekao je ukrajinski izvor medijima.

Ovo je uslijedilo nakon izjave portparola SBU Andrija Jusova koji je rekao ukrajinskoj televiziji da je Kiva “gotov”.

"Možemo da potvrdimo da Kive više nema. Ova sudbina će zadesiti i druge izdajnike Ukrajine i marionete Putinovog režima", rekao je Jusov.

Još nije jasno da li je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski znao za napad ili da li ga je on naredio. Ali objavljivanje slika i video snimka sa mjesta ubistva dolazi u vrijeme nakon što se Zelenski sastao sa šefom SBU Vasiljem Malijukom kako bi razgovarali o naporima da se srijede oni koji sarađuju sa Rusijom, prenio je Ukrinform.

Propagandista Kremlja, koji se pojavljivao u ruskim državnim TV emisijama, tvrdio je da je Zelenski bio marioneta MI6 i zavisnik od kokaina.

Bio je bivši policajac i vladin zvaničnik, koji je vodio Socijalističku partiju u ukrajinskom parlamentu od 2017-19.

Godine 2019. neuspješno se kandidovao za predsjednika Ukrajine, ali se potom okrenuo Rusiji. Tražio je od Putina politički azil i ruski pasoš.

Slike mjesta zločina snimljene su u strogo čuvanom krugu kantri kluba Velič, koji je navodno važio za Kivinu sigurnu kuću.

Klub je udaljen samo oko 35 kilometara od Putinove glavne zvanične rezidencije, Novo-Ogareva, izvan Moskve.

Kiva je navodno živio u klubu koji je imao hotelske objekte i "dobro obezbjeđenje" - sa djevojkom.

Na snimku, koji je navodni ubica snimio na licu mjesta neposredno prije ubistva, vidi se atentator kako usred snijega i drveća čeka žrtvu.

"Ovako izgleda moja kancelarija", rekao je, a čuje se kompjuterski izmijenjen glas da bi zaštitio njegov identitet.

On je potom kameru usmjerio na figuru koja hoda kroz sniježni nanos udaljen nekoliko desetina metara. Nejasno je da li je ta figura bio Ilja Kiva. Ruski istražni komitet sada istražuje ubistvo.