Svijet

UKRAJINCI BIJESNI - OVO NEĆE OPROSTITI RUSIMA! Putin spremio plan za okupirane teritorije!

Autor Nevena Davidović

Ukrajina je već pozvala međunarodnu zajednicu da odlučno osudi namjeru Rusije.

Izvor: Profimedia

Sledeće godine održaće se ruski predsjednički izbori na području četiri ukrajinske regije koje je Rusija prošle godine anektirala. Centralna izborna komisija Rusije saopštila je da će se u martu izbori održati i u regijama Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona. "Ova odluka je jednoglasno usvojena", rekao je potpredsjednik Ruske izborne komisije Nikolaj Bulajev, prenosi Klix.ba,

Moskva je prošle godine anektirala četiri ukrajinske regije uprkos tome što nije imala punu vojnu kontrolu nad njima. Ukrajina je već pozvala međunarodnu zajednicu da "odlučno osudi namjeru Rusije da održi predsjedničke izbore na okupiranom ukrajinskim teritorijama".

Rusija je već u septembru održala regionalne izbore u tim ukrajinskim regijama, koje su Kijev i Zapad osudili i nisu priznali njihove rezultate. Prošlog septembra Moskva je takođe održala referendume o aneksiji. Rusija je 2014. jednostrano anektirala i poluostrvo Krim, gdje također organizuje izbore.

Predsjednički izbori u Rusiji održaće se od 15. do 17. marta. Prema kritičarima Kremlja, njihovo višednevno trajanje pogoršaće transparentnost izbora. Ruski predsjednik Vladimir Putin na izborima može osigurati i peti mandat, dok se od potencijalnih protivkandidata ne očekuju ozbiljni rezultati.