Svijet

STRAŠNO UPOZORENJE IRANA! Tvrde da će zbog poteza SAD rat na Bliskom istoku "nekontrolisano eksplodirati"!

Autor Miloš Škrbić

Iran tvrdi da će rat u Izraelu eskalirati.

Izvor: Profimedia

Iran je upozorio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša na prijetnju od "nekontrolisane eksplozije" situacije na Bliskom istoku, nakon što su SAD stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbijednosti UN koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Sve dok SAD podržavaju zločine cionističkog režima i nastavak rata, ne samo da je vjerovatno da će se rat proširiti, već postoji mogućnost nekontrolisane eksplozije situacije u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan u telefonskom razgovoru sa Guterešom, saopštilo je iransko ministarstvo.

Abdolahijan je pohvalio odluku Gutereša da se pozove na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, ocjenivši je kao "hrabru akciju za održavanje međunarodnog mira i bezbijednosti", prenosi Tajms ov Izrael.

Podsjetimo, SAD su juče  stavile veto na rezoluciju u Savjetu bezbijednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN uz jedan uzdržan i jedan glas protiv, prenio je BBC.

SAD, stalna članica Savjeta bezbijednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savjetu bezbijednosti. Arapske i islamske zemlje pozvale su juče na glasanje o nacrtu rezolucije Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.