Svijet

NEZADOVOLJNI RADNICI PARALISALI NJEMAČKU: Željezničari obustavljaju rad, šta se dešava sa putnicima i plaćenim kartama?

Autori Euractiv.rs Milica Nikčević

Štrajk njemačkog sindikata mašinovođa GDL je započeo u 18 časova za teretni vozni saobraćaj i u 22 časa će započeti za putnički saobraćaj, a završiće se u petak u 22 časa, saopštio je ranije pomenuti sindikat

Izvor: mondo.rs

Njemački željeznički operater Dojče ban je saopštio danas da će zadržati oko 20 odsto svojih međugradskih linija tokom jednodnevnog štrajka mašinovođa.

"Pravimo plan za vanredne situacije", izjavio je portparol Dojče bana i dodao da zbog smanjenog kapaciteta neće biti mjesta za sve koje budu željeli da putuju vozom tokom štrajka, prenosi Rojters.

Portparol je naveo da putnici koji su već kupili karte za vožnje koje su pogođene štrajkom mogu da ih iskoriste prije ili poslije protesta, kao i tokom vikenda ili u narednom periodu.

Štrajk sindikata mašinovođa GDL u Njemačkoj će započeo je danas u 18 časova za teretni vozni saobraćaj i u 22 časa za putnički saobraćaj, a završiće se u petak u 22 časa, saopštio je ranije pomenuti sindikat.

Kako će izgledati obustava rada?
Prema planovima sindikata, nacionalni prekid rada će prvobitno uticati na teretni saobraćaj od 18 sati prije nego što će i daleki i lokalni željeznički saobraćaj biti pogođen od 22 sata. Štrajk je planiran da završi poslije 24 sata u petak u 22 sata. Željeznica pruža informacije o otkazanim vozovima, kašnjenjima i povratu karata putem besplatne specijalne linije (0 8000) 99 66 33.

Nema štrajka tokom božićnih praznika
Putnici koji žele da putuju njemačkim vozovima u vrijeme Božića ne moraju da se brinu pošto do kraja 2023. godine više neće biti obustava rada, izjavio je šef sindikata GDL Klaus Veselski.

Regionalni saobraćaj u sjevernoj Njemačkoj takođe je pogođen štrajkom vozača vozova, uključujući AKN Eisenbahn GmbH i Transdev Group.

"Tokom perioda štrajka neće biti vožnje vozova kod AKN, niti će biti uspostavljene zamenske željezničke usluge", rekla je kompanija, prenosi njemački ndr.de. Takođe će doći do prekida u Donjoj Saskoj na Nordwestbahn-u i na S-Bahnu u Hanoveru.

Takođe se očekuje da će mnoge željezničke veze biti otkazane i vozovi kasniti u Šlezvig-Holštajnu i Bremenu.

Doći će do velikih ograničenja u regionalnom saobraćaju u Meklenburg-Zapadnom Pomeraniji, izjavio je portparol željeznice. U nekim slučajevima će se koristiti i autobusi.

Prema informacijama, može doći do poremećaja i na regionalnim vozovima East German Railway (Odeg) na sjeveroistoku, jer se koristi DB infrastruktura.

Štrajk "repriza" iz novembra
Poslednji put kada je GDL stupio u štrajk na željeznici, 15. i 16. novembra, obustavio je rad na 20 sati. Više od 80 posto dalekih planiranih putovanja bilo je otkazano. Ostalo je nejasno da li će se saobraćaj koji je usmjeren ka dalekim destinacijama potpuno zaustaviti ovog puta.