Svijet

ŠTA SE DEŠAVA NA POLITIČKOM NEBU EVROPE? Krajnja desnica pozvala vodeću političku grupaciju u EU da "oslobode Brisel"

Autori Euractiv.rs Milica Nikčević

Lider italijanske krajnje desničarske Lige Mateo Salvini pozvao je Evropsku narodnu partiju (EPP) na sastanku krajnje desnih partija EU u Firenci da sarađuju i "oslobode Brisel" od onih koji ga "zauzimaju" ilegalno.

Izvor: euractiv/EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Salvini, čija je stranka mlađi koalicioni partner u italijanskoj vladi zajedno sa Braćom Italije konzervativne predsjednice Đorđe Meloni i Forca Italia desnog centra, predstavio se kao lider čija stranka pripada širem "desnom centru".

On je pozvao desni centar EU (EPP) da slijedi primjer italijanske vlasti protiv levičarskih i zelenih partija.

"Italijanska vlada nije upitna i vladaće pet godina, Italijani su glasali za nas. Veoma dobro sarađujem sa Đorđom (Meloni) i Antoniom (Tajani, Forca Italia/EPP) […] Ali prijateljima desnog centra kažem: baš kao što držimo Italiju za ruku da bismo je vratili u rast, bila bi fatalna greška podijeliti desni centar u Evropi", rekao je Salvini.

Evropske stranke krajnje desnice (grupa Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu) okupile su se u nedelju u Firenci na, kako su naveli, "istorijski dan".

"Mislim da je danas istorijski dan jer stranka Renesansa Evrope može da ugleda svjetlost, koja će se zasnivati na radu i pravima. Evropljani će imati izbor: sloboda na jednoj strani i strah na drugoj; prava i rad na jednoj strani, ekstremizam na drugoj", rekao je Salvini.

"Danas u Firenci postoje prijatelji Evrope, branioci Evrope. Danas će u Firenci neke žene i muškarci pobijediti giganta koji je prvi neprijatelj Evrope: masonska birokratska stvarnost […] Ne plašimo se", dodao je on.

"Prvi put ujedinjen i odlučan desni centar može da pobijedi i oslobodi Brisel od onih koji ga nezakonito okupiraju za svoje interese", istakao je on.

Poslije izuzetnog uspjeha Lige 2019. godine, stranka je postepeno gubila podršku u Melonijevoj partiji.

Više od godinu dana nakon opštih izbora u Italiji, partija Melonijeve je porasla na 29 odsto, dok je Salvinijeva liga ostala stabilna na 9,3 odsto. Liga se nada da će dobiti glasove Force Italije (7,4 odsto), koja se borila da ih zadrži nakon smrti osnivača i predsjednika Silvija Berluskonija.

Prognoza za izbore

Prema Euractivovom partneru Europe Elects, trenutna prognoza za naredne izbore za EU u junu 2024. sugeriše da će krajnja desnica imati značajne dobitke i da će postati četvrta najveća sila u Domu EU.

Za formiranje većine u Domu EU, koaliciji stranaka će biti potrebno 352 poslanika. Prema projekcijama, evropska krajnja desnica, zajedno sa EPP i Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR), mogla bi da okupi 344 poslanika.

Ali sa nekim nepovezanim članovima, kao što su oni iz mađarske stranke Fides protiv EU, oni bi mogli da dostignu neznatnu većinu.

Međutim, takva perspektiva se suočava sa ozbiljnim preprekama unutar EPP, posebno njene liberalne frakcije.

U intervjuu za Euractiv u septembru, generalni sekretar EPP Tanasis Bakolas odbacio je bilo kakvu saradnju sa krajnjom desnicom i ECR.

"Mislim da su EPP, socijalisti, ALDE [liberali] i Zeleni politički elementi unutar EU koji su garantovali da se naša Unija kreće napred u pravom smjeru", rekao je Bakolas.

Na osnovu prognoze Europe Elects, koalicija EPP, socijalista, liberala i zelenih mogla bi da donese sigurnu većinu od 457 poslanika izolujući krajnje desničarske snage.

Retorika protiv EU

Evropske stranke krajnje desnice nedavno su promijenile svoj anti-EU narativ i sada se fokusiraju na potrebu da promjene Evropu iznutra, imajući migracije kao pokretačku snagu.

Zaista, u svojoj video izjavi, francuska Marin Le Pen opisala je migracije kao "gorivo" za uništenje identiteta naroda i govorila o komisiji EU koja "deluje protiv naših naroda i naših sloboda".

Sa svoje strane, predsjednik francuskog nacionalnog mitinga Džordan Bardela naglasio je potrebu da se "preuzme moć iznutra da bi se sve promijenilo".

"Mi nismo protiv Evrope, već za Evropu. San o Evropi silovala je zelena i levičarska politička klasa. Svi oni koji su kritični protiv ove EU moraju da sarađuju", rekao je Belgijanac Gerolf Annemans, jedan od lidera desničarske belgijske stranke Vlaams Belanga.

Holandski lider krajnje desnice Gert Vilders, koji se bori da formira vladu nakon pobjede na opštim izborima u Holandiji, nije prisustvovao događaju.