Svijet

DA LI SU NAUČNICI NA PRAGU OTKRIĆA POREKLA ŽIVOTA NA ZEMLJI: NASA našla uzorak asteroida starog 4,5 milijarde godina

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Asteroid sadrži minerale poput gline koji zadržavaju vodu, što bi moglo pokazati kako je Zemlja postala planeta sa vodom koja je pogodna za život

Izvor: Euractiv/EPA-EFE/PEDRO PUENTE HOYOS

Naučnici Prirodnjačkog muzeja u Londonu testirali su sitne uzorke 4,5 milijardi starog asteroida Benu, koji mogu da sadrže tragove o formiranju naše planete i ostatka Sunčevog sistema.

Profesorka Sara Rasel iz Prirodnjačkog muzeja izjavila je da istraživači veruju da Benu potiče iz ranog perioda formiranja Sunčevog sistema, prenosi Skaj njuz.

Asteroid orbitira oko Sunca na oko 120.000.000 kilometara (74.564.543 milja) udaljenosti i smatra se potencijalno najopasnijim asteroidom u Sunčevom sistemu, koji može da našteti Zemlji.

U septembru je NASA je sa Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security - Regolith Explorer) postala prva američka misija koja je prikupila uzorak sa asteroida i vratila ga na Zemlju.

Benu je asteroid bogat ugljenikom, sadrži otprilike 5% mase, od čega je nešto organsko. Tim takođe vjeruje da može sadržavati vanzemaljsku vodu zarobljenu unutar svojih minerala. Analiza ovih minerala pomoći će timu da testira teoriju da su asteroidi donijeli vodu našem planeti prije 4,5 milijardi godina.

"Kada je Zemlja formirana, vjerovatno je bila vrlo, vrlo vruća, i stvari poput vode bile su vjerovatno isparile i pobjegle u svemir, bila bi vrlo suva kada se prvi put formirala. Dakle, pitanje je, kako smo došli do ovog prelijepog plavog planeta prekrivenog okeanima? I vjerovatno je odgovor taj da nam je voda donijeta udarima asteroida i kometa sa spoljnih djelova solarnog Sistema," rekla je profesorka Rasel.

Tour of Asteroid Bennu
Izvor: NASA Goddard

Muzej je jedan od četiri instituta u Velikoj Britaniji koji proučava uzorke NASA, zajedno sa Otvorenim univerzitetom, Oksfordskim univerzitetom i Univerzitetom u Mančesteru.