Svijet

RANJENA TROJICA PALESTINSKIH STUDENATA U BERLINGTONU: Osumnjičeni uhapšen, policija istražuje motiv

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Osumnjičeni za pucnjavu na trojicu palestinskih studenata u Berlingtonu je uhapšen. Slučaj je dodatno zabrinuo javnost zbog porasta nivoa zločina iz mržnje od izbijanja rata između Izraela i Hamasa

Izvor: Euractiv/YOUTUBE/PRINTSCREEN/WCAX-TV CHANNEL 3 NEWS

Džejson J. Iton, 48, uhapšen u blizini mjesta napada, saopštila je policija Berlingtona. Vlasti su saopštile da Iton živi u stambenoj zgradi ispred mjesta pucnjave, a pretresom njegove kuće otkriveni su dokazi koji su istražiteljima dali „konkretan razlog da vjeruju da je on počinio zločin".

Zvaničnici kažu da se istražuje da li je pucnjava bila zločin iz mržnje, dok policija nije saopštila sa kojim se optužbama osumnjičeni suočava.

Sva trojica ranjenih imali su po dvadeset godina. Prema istrazi, šetali su ulicom, blizu kampusa Univerziteta u Vermontu, 25.novembra uveče, kada ih je napao muškarac sa pištoljem, koji je otvorio vatru i pucao u svakog od njih „bez riječi", nakon čega je pobjegao, saopštila je policijska uprava.

Dvojica studenta su tokom vikenda bila u stabilnom stanju, ali je treći zadobio "mnogo teže povrede", saopštila je policija, napominjući da su dvojica pogođena u torzo, a drugi u donje ekstremitete.

Studenti su identifikovani kao Hišam Avartani, student Braun univerziteta na Rod Ajlendu, Kinan Abdalhamid, student na Haverford koledžu u Pensilvaniji i Tahseen Ahmad, student na Triniti koledžu u Konektikatu, prema Institutu za bliskoistočno razumijevanje, koji je dao izjave u ime porodica mladića.

Njihove porodice i nekoliko grupa za građanska prava pozvale su istražitelje da pažljivo ispitaju da li je pucnjava bila zločin iz mržnje, pošto je napad uslijedio usred izvještaja o porastu incidenata protiv muslimanskih i antiarapskih stanovnika u SAD, od tekućeg rata između Izraela i Hamasa.

„U ovom trenutku, niko ne može da ne posumnja da je to možda bio zločin motivisan mržnjom", napisao je šef policije u Berlingtonu Džon Murad u ranijem saopštenju za javnost.

Advokat porodica žrtava, Abed Ajub, rekao je da vjeruje da su studenti bili na meti, djelimično zato što su dvojica od njih nosila kefije - tradicionalne palestinske marame.

„Osumnjičeni im je prišao i upucao ih, nije ih opljačkao", rekao je Ajub za „CNN Njuzrum" i dodao da je to bila"ciljana pucnjava i ciljani zločin."