Svijet

GDJE ZAVRŠAVA POMOĆ KOJU EU ŠALJE GAZI? Komisija obavila istraživanje kao mjeru predostrožnosti

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Evropska komisija je u utorak (21. novembra) saopštila da nijedna pomoć Evropske unije namijenjena Palestini nije našla put do Hamasa, ali su pozvali na strožiju kontrolu ubuduće.

Izvor: Euractiv/EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Revizija je naložena nakon terorističkog napada na Izrael 7. oktobra koji je predvodio Hamas, a zvaničnici EU su insistirali da je to bila mjera predostrožnosti, a ne zato što su imali indikacije da sredstva bloka idu Hamasu.

EU je najveći pružalac takve pomoći Palestini i izdvojila je oko 1,2 milijarde eura za svoje programe između 2021. i 2024. godine.

"Revozija nije pokazala bilo kakve naznake da je novac EU direktno ili indirektno koristio terorističkoj organizaciji Hamas", rekao je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis novinarima u Briselu o procjeni.

Razvojna pomoć se koristi za projekte osmišljene da imaju dugoročni uticaj, kao što je isplata plata zvaničnika u Palestinskim vlastima, koje upravljaju Zapadnom obalom, i rad palestinskog ogranka Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNRVA.

To je odvojeno od humanitarne pomoći koja je namijenjena za hitne potrebe za osnovnim stvarima kao što su hrana, voda i sklonište.

"Pregled je pokazao da je sistem kontrole funkcionisao", rekao je Dombrovskis.

"Kao rezultat toga, isplata korisnicima i UN za pomoć i zalaganje za palestinske izbeglice (UNVRA) nastaviće se bez odlaganja plaćanja", dodao je on.

Troškovi su provjereni prije 7. oktobra, kada je teroristička grupa Hamas pokrenula napad na Izrael, što je izazvalo snažnu invaziju Tel Aviva na pojas Gaze, koji Hamas koristi kao bazu.

88 odsto očišćeno

Evropska komisija je ukupno pregledala 119 ugovora u vrijednosti od 330 miliona eura i "nije identifikovala nijedan slučaj preusmjeravanja sredstava na terorističke organizacije ili finansiranja koja su omogućila širenje mržnje ili antisemitizma", rekao je jedan visoki zvaničnik EU.