Svijet

SJEVERNA KOREJA POSLALA ŠPIJUNSKI SATELIT U ORBITU! Kim Džong Un gledao lansiranje - SAD "poludjele"

Autor Uroš Matejić

Sjeverna Koreja lansirala je špijunski satelit u orbitu, a ovaj potez je izazvao snažnu osudu Sjedinjenih Država i njihovih partnera.

Izvor: Profimedia/STR / AFP

Sjeverna Koreja saopštila je u srijedu da je uspešno postavila špijunski satelit u orbitu, u svom trećem pokušaju lansiranja ove godine, pokazujući odlučnost nacije da izgradi sistem za nadzor svemira usred dugotrajnih tenzija sa Sjedinjenim Državama. Tvrdnja Sjeverne Koreje nije mogla odmah da bude nezavisno potvrđena, prenosi AP.

Ali lansiranje je sigurno izazvalo snažnu osudu Sjedinjenih Država i njihovih partnera, jer UN zabranjuju Sjevernoj Koreji da lansira satelite, nazivajući ih pokrićem za testiranje raketne tehnologije.

Svemirske vlasti Sjeverne Koreje su u saopštenju navele da je njihova raketa za za svemirsko lansiranje postavila satelit Maligjong-1 u orbitu u utorak uveče nakon polijetanja iz glavnog lansirnog centra zemlje i planiranog leta. U saopštenju se navodi da je lider Kim Džong Un posmatrao lansiranje.

Izvor: Profimedia/STR / AFP

Rečeno je da će špijunski satelit poboljšati ratnu spremnost Sjeverne Koreje kao odgovor na neprijateljske vojne poteze njenih rivala i da će ih više biti lansirano uskoro.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i Japanu, koji su prvi izvijestili o lansiranju, nisu mogli odmah da potvrde da li je satelit u orbiti. Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je da američka vojska još uvijek procjenjuje da li je lansiranje bilo uspješno. Južnokorejski premijer Han Duk-su održao je u srijedu sastanak Vlade, nakon čega je najavio da će Vlada nastaviti sa procesom obustave dijela međukorejskog pakta.

Izvor: Profimedia/STR / AFP

Pakt, poznat kao Sveobuhvatni vojni sporazum koji ima za cilj smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu, potpisan je 2018. godine na sastanku bivšeg južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.