Svijet

"ZAPAD ĆE IZDATI UKRAJINU - NEMA OPCIJA": Oglasio se ruski diplomata: Putinu je Ukrajina paravan za rat sa ovom silom

Autor Ivana Lazić

Ruskom diplomati, Rodionu Mirošniku je dodeljen zadatak da u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije prikupi dokaze o navodnim ukrajinskim ratnim zločinima nad civilima.

Izvor: Profimedia

Rusija ne može koegzistirati sa sadašnjim "režimom“ u Kijevu i odupiraće se moći vojnog saveza NATO-a sve dok Moskva ne ispuni svoje ciljeve, rekao je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova u utorak, na 10. godišnjicu ukrajinske revolucije koju Moskva naziva sponzorisanim državnim udarom iz inostranstva.

"Sadašnji režim je apsolutno toksičan, mi u ovom trenutku ne vidimo nikakvu opciju koegzistencije sa ovim režimom“, rekao je visokorangirani diplomata Rodion Mirošnik novinarima u Moskvi.

Tvrdi da je Ukrajina počinila zločine nad civilnim stanovništvom i da krši ljudska prava, te da je NATO isporučio Ukrajini zabranjeno oružje, procjenjujući da će interesovanje Zapada za Ukrajinu na kraju opasti.

Mirošniku je dodjeljen zadatak da u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije prikupi dokaze o navodnim ukrajinskim ratnim zločinima nad civilima. Ukrajina i Zapad, međutim, optužuju Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, što Moskva kategorički odbacuje. Mirošnik kaže i da Rusija može da se odupre NATO-u sve dok je potrebno da porazi ukrajinske snage u njenoj "specijalnoj vojnoj operaciji“ i da izvrši sve zadatke koje joj je dodijelio predsjednik.

"Zapad će na kraju izgubiti interesovanje za Ukrajinu, a sadašnja vlada u Kijevu će pasti“, rekao je Mirošnik.

Govoreći na 10. godišnjicu početka masovnih protesta u Kijevu koji su kulminirali svrgavanjem predsjednika Viktora Janukoviča, portparol Kremlja Dimitrij Peskov je rekao:

"Činjenicu da je sponzorisan iz inostranstva potvrdili su, direktno ili indirektno, predstavnici stranih država. To nije tajna“, rekao je on.

Predsjednik Vladimir Putin vidi rat kao dio mnogo šire borbe protiv SAD. Klika u Kremlju tvrdi da je cilj SAD da pocijepaju Rusiju, zgrabe njene prirodne resurse, a zatim se obračunaju sa Kinom. Zapad je, pak, Putina proglasio ratnim zločincem i diktatorom koji vodi imperijalistički rat sa ciljem da otme zemlju.

Rojters ocjenjuje da je to oslabilo Rusiju, stvorilo jači osećaj državnosti u Ukrajini i dalo novi smisao NATO alijansi, kojoj je Rusija svojim djelovanjem dala novu misiju.