Svijet

SPORAZUM IZRAELA I HAMASA: Svi DETALJI privremenog prekida vatre koji je isposlovao KATAR

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Bijela kuća i izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštili su da još uvijek nije postignut sporazum o privremenom prekidu vatre, nakon što je Vašington post objavio da je sporazum sa Hamasom spreman i iznio detalje.

Izvor: Profimedia
Izvor: MOHAMMED ABED / AFP / PROFIMEDIA

Rojters prenosi sinoćnje navode iz rezidencije američkog predsjednika Džoa Bajdena da SAD nastavljaju da rade na sporazumu Izraela i Hamasa.

Izvor: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / PROFIMEDIA

Tajms of Izrael prenosi da je Netanjahu na podužoj konferenciji za medije rekao da sporazum o oslobađanju oko 240 izarelskih talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze "još nije" gotov i odbacio "mnoštvo netačnih izvještaja" koji su se pojavili poslednjih dana.

Izvor: FADEL SENNA / AFP / PROFIMEDIA

Međutim, Vašington post je sinoć objavio da je uz posredovanje Katara postignut sprazum o oslobađanju žena i djece koje hamasovci drže u zarobljeništvu u zamjenu za petodnevnu obustavu vatre.

Izvor: MAHMUD HAMS / AFP / PROFIMEDIA

Američki list je citirao izvore upoznate s ovim sporazumom na šest strana, prema kojem bi sve strane u sukobu obustavile borbene operacije na barem pet dana, dok bi "početnih 50 ili više talaca bilo oslobađano u manjim grupama na svaka 24 sata".

Hamas je taoce uzeo tokom iznenadnog napada izvedenog na jugu Izraela 7. oktobra kada je na tom području ubijeno 1.200 ljudi.