NAPETO

BAJDENOVA IZJAVA ZAPALILA TVITER: Viralna reakcija Blinkena, dok predsjednik SAD-A priča o Đipingu! (VIDEO)

Autor Miloš Škrbić

Antoni Blinken pravio je dramatične gestove tokom govora Džoa Bajdena.

Izvor: X/Rachel Blevins/Screenshot

Američki državni sekretar Antoni Blinken nije mogao da obuzda svoju reakciju nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden nazvao svog kineskog kolegu Si Đinpinga diktatorom. Srećom, u blizini se nalazila kamera koja je snimila Blinkenovo metež i tresenje glavom, a video je ubrzo počeo da kruži društvenim mrežama.

Posle četvoročasovnog sastanka dva predsjednika u San Francisku u srijedu, Bajdena su pitali da li i dalje smatra Sija diktatorom, s obzirom na njegovu upotrebu tog izraza ranije ove godine.

"On je diktator u smislu da je on tip koji vodi komunističku zemlju... zasnovanu na obliku vlasti koji je potpuno drugačiji od našeg", rekao je Bajden.

Čim je to rekao, Blinken je napravio grimasu, vrpoljio se i duboko udahnuo pre nego što je zabrinuto pogledao predsjednika. Kontroverzna izjava došla je u trenutku kada Amerika i Kina pokušavaju da izglade svoje razlike.

Si je rekao Bajdenu da bi obje zemlje trebalo da budu u stanju da se uzdignu iznad problema jedne druge dok pokušavaju da obnove bilateralne odnose nakon burne godine.