Svijet

PUTIN STAVIO TAČKU! RUSIJA SE POVUKLA IZ KLJUČNOG SPORAZUMA: Uslijedio brutalan odgovor NATO, ništa više neće biti isto

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije saopšteno da se Rusija povlači iz sporazuma postignutog nakon Hladnog rata.

Izvor: Profimedia

Rusija se danas i zvanično povukla iz ključnog sporazuma o bezbijednosti nakon Hladnog rata koji je bio osmišljen da deeskalira potencijalni sukob između Istoka i Zapada. Riječ je o Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE). "Međunarodni pravni dokument, koji je naša zemlja suspendovala 2007. godine, konačno je postao istorija za nas", objavljeno je na veb stranici ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije. 

NATO članice su osudile ovu odluku Rusije i saopštili su da će obustaviti njegovu primjenu kao odgovor. "Saveznici osuđuju odluku Rusije da se povuče iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) i njen agresivni rat protiv Ukrajine koji je u suprotnosti sa ciljevima Ugovora“, navodi se u saopštenju NATO-a, prenosi Rojters. 

Ruski potez je bila poslednja akcija koja je sistematski podrila evroatlantsku bezbijednost, navodi se u saopštenju Alijanse. "Stoga, kao posledica toga, savezničke države ugovornice namjeravaju da suspenduju delovanje CFE Ugovora onoliko dugo koliko je potrebno, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ovo je odluka koju u potpunosti podržavaju svi saveznici u NATO-u", dodaje se u saopštenju.