Svijet

EVROPSKOJ SILI PRIJETI SLOM IZNUTRA! Sukob sa Bliskog istoka stigao u njihovo dvorište, CRVENE LINIJE su pređene!

Autor Aleksandar Blagić

U Njemačkoj se od početka rata Izraela i Hamasa odvijaju protesti koji su prešli "crvenu liniju" kako kaže ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Izvor: Profimedia/ IMAGO

Prije tačno mjesec dana, u ranim jutarnjim časovima, je islamistička i ekstremistička organizacija Hamas izvela raketni napad na Izrael, a potom i upad na jug države gde se održavao muzički festival "Supernova" na kojem je ubijen veliki broj ljudi. To je označilo početak rata u Izraelu koji i dalje traje, a situacija sa Bliskog istoka se prelila i na neke Evropske zemlje.

U Njemačkoj se odvijaju masovni protesti u kojima se veliča Hamas i to je alarm za njemačku javnost, kao i za njene funkcionere, piše njemački "Bild". Ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nensi Fezer je rekla da je "pređena crvena linija" i da će "država morati da reaguje zabranama okupljanja".

Stručnjaci smatraju da nema potrebe za takvim radikalnim mjerama. Profesor Volker Boeme-Nefler sa Univerziteta Oldenburg kaže da Njemačka ima dovoljno jasne, dobre i precizne zakone o migrantima i zakona o azilu.

"Krivični zakon, zakon o migrantima, zakon o azilu i boravku pružaju dovoljno mogućnosti da se teško sankcionišu oni koji ih krše i da se primeni vladavina prava", kaže on.

Stručnjak za terorizam Piter Nojman sa Kraljevskog koledža u Londonu apeluje na vladu da kreira i implementira "akcioni plan za islamistički i antiizraelski terorizam". On dodaje da treba proveriti sve islamističke pretnje.

"Pretnje od terorizma moraju odmah dati prioritet svim bezbjednosnim organima. Tamo (društvene mreže) se trenutno pojavljuju nove mreže koje su jednako važne kao i ono što se dešava na ulicama. Nemojte objavljivati zabrane, ako ne planirate odmah da ih sprovedete", kaže Nojman.