Svijet

"ŽELIO JE DA VIDI GENOCID IZVRŠEN NUKLEARNOM BOMBOM" Palestinski premijer izgovorio samo jednu rečenicu i BRIZNUO U PLAČ

Autor Uroš Matejić

Palestinski premijer briznuo je u plač tokom sjednice kabineta.

Izvor: x/printscreen/@mehrobangash15

Palestinski premijer Mohamed Štaje se rasplakao tokom sastanka kabineta palestinske vlasti dok je prepričavao priču o majci čija su deca zatrpana ispod ruševina u Gazi. Podsjetimo, izraelska vojska već mjesec dana žestoko bombarduje mete u Gazi kako bi se osvetila za napad militanata Hamasa.

"Djeca ispisuju imena na svojim tijelima kako bi tijela mogla da se identifikuju. Majka troje dece, koja su zatrpana ispod ruševina, poručuje svojoj deci: 'Dajte da vas vidim, makar i u snu'", rekao je Štaje i briznuo u plač.

"Izraelski ministar baštine nije bio zadovoljan sa 10.000 mrtvih, više od 25.000 ranjenih i milion raseljenih. Želio je da vidi Hirošimu u Gazi. Želio je da vidi genocid izvršen nuklearnom bombom koju Izrael poseduje. Krvoločna osoba želi da ubije radi ubijanja", nastavio je i dodao:

"Međunarodni krivični sud sada mora da izda nalog za hapšenje zločinaca kao korak predostrožnosti kako bi se zaustavila mašina za ubijanje. Pozdravljam zemlje koje će podnijeti zahtjev sudu za procesuiranje kriminalaca. Od savjesnih osoba i zagovornika ljudskih vrednost traži se da brzo reaguju kako bi se zaustavila agresija koja je pojas Gaze pretvorila u pojas krvi", rekao je on.

Pošto je odbacio pozive na prekid vatre, Izrael je pod stalnim pritiskom da pokuša da izbjegne civilne žrtve tokom vojnih operacija. Gaza je jedno od najgušće naseljenih mesta na svetu, gde su militanti Hamasa pomiješani sa civilnim stanovništvom i koriste ga kao živi štit.