Svijet

NOVI UDAR NA NJEMAČKU PRIVREDU I BUDŽET: Gradnja u ozbiljnoj krizi, sve više otkazanih projekata

Autori Euractiv.rs Balša Janković

Sve više projekata u Njemačkoj propada zbog viših kamata i povećanih troškova izgradnje, navodi se u izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Najnoviji izvještaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, koji je objavljen danas, pokazao je da je stambena gradnja u Nemačkoj u ozbiljnoj krizi. U oktobru 22,2 odsto anketiranih njemačkih kompanija koje se bave stambenom gradnjom, saopštilo da su im neki projekti otkazani, što predstavlja porast u odnosu na septembarskih 21,4 odsto, navodi IFO.

"Situacija je sve gora. Sve više projekata propada zbog viših kamata i povećanih troškova izgradnje", izjavio je šef istraživanja, Klaus Volrabe i dodao da je novih poslova sve manje i da se istovremeno smanjuje broj zaostalih narudžbina.

Kako se navodi na sajtu minhenskog instituta, u oktobru je 48,7 odsto kompanija u Njemačkoj prijavilo nedostatak narudžbina za izgradnju stambenog prostora. Prije godinu dana, u oktobru 2022. godine, ove probleme je imalo 18,7 odsto njemačkih firmi u stanogradnji.

"Skoro polovina svih građevinskih preduzeća koje grade stanove sada pati od nedostatka porudžbina, a taj broj raste svakog mjeseca. Ova situacija ugrožava neke kompanije. Svaka deseta firma je saopštila da ima finansijske poteškoće", prokomentarisao je Volrabe.

Prema njegovim riječima, industrija stambene izgradnje u Njemačkoj se priprema za teška vremena i njihova očekivanja od budućnosti su na veoma niskom nivou.

Stopa nezaposlenosti rekordno niska, sve manje oglasa za posao
Nije zaustavljanje gradnje jedini problem koji pritiska Njemačku. Stopa nezaposlenosti porasla je sa 5,7 odsto u septembru na 5,8 odsto prošlog mjeseca - što je najviši nivo nezaposlenosti u nekada najjačoj ekonomiji Evropske unije od juna 2021. godine, piše Fajnenšl Tajms.

"Stopa otpuštanja u Njemačkoj počela je da se povećava malo, ali sa najnižeg nivoa koji smo ikada vidjeli. Počinjemo da vidimo efekte rasta cijena energenata prošle godine", rekao je Enzo Veber, šef istraživanja na Institutu za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porasla je sa 5 odsto u martu 2022. godine, nedugo nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Agencija je navela da je dolazak više od jednog miliona ukrajinskih izbjeglica u Nemačku dodao 0,4 procentna poena njenoj stopi nezaposlenosti.