Svijet

PRVA ZEMLJA NA SVIJETU KOJA ZABRANJUJE HRANU IZ LABORATORIJA: Sintetičko meso nije meso, sintetičko mlijeko nije mlijeko

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Italija će zabraniti sintetičku hranu, rekao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na događaju koji su organizovali evropski konzervativci i reformisti (ECR), čime je postala prva zemlja na svijetu koja je to učinila

Izvor: EPA/FRISO GENTSCH

U ponedeljak bi u Donjem domu parlamenta trebalo da se raspravlja o nacrtu zakona kojim bi se zabranila proizvodnja, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijama.

U organizaciji ECR-a u Kilkeniju, u Irskoj, događaj pod nazivom "Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost evropskih farmera" omogućio je vodećim konzervativnim političarima da razgovaraju o izazovima i mogućnostima koje proizilaze iz evropske regulative i saradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenoj ekonomiji.

"Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi da postavi primjer kako se to može regulisati", rekao je Lolobriđida koji je događaju prisustvovao onlajn.

"Izabrali smo princip predostrožnosti […] Kvalitet hrane je fundamentalan i ne možemo pristati na podijeljeno društvo, sa kvalitetnom hranom koja se proizvodi samo za bogatu elitu. Uvjereni smo da svi treba da mogu da omoguće sebi kvalitetnu hranu", dodao je ministar.

Lolobriđidin stav je u velikoj mjeri dijelio evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski (PiS/ECR), koji je takođe govorio tokom ECR događaja u otvorenom dijalogu sa italijanskim ministrom.

"Kao komesar, zalažem se za tradicionalnu poljoprivredu, veoma snažno štitim prirodne proizvode. Sistem označavanja nije na meni, ali pokušavam da zaštitim tradiciju", objasnio je Vojčehovski.

"Sintetičko meso nije meso, sintetičko mlijeko nije mlijeko. Ja branim prirodni proizvod, a koristiti naziv prirodnog proizvoda za sintetički, po mom mišljenju, nije korak u pravom smjeru", dodao je on, ističući da Komisija EU izdvaja više od 6 milijardi eura za podršku dobrobiti životinja i, uopštenije, tradicionalnu poljoprivredu.

U suprotnosti sa EU

Međutim, model poljoprivrede koji su predložili konzervativci je u otvorenoj suprotnosti sa onim koji je usvojila EU, a koji je, prema nacionalno konzervativnoj političkoj partiji Braća Italije (Fratelli d’Italia), previše birokratski i nesposoban da se uhvati u koštac sa novim izazovima koji opterećuju kontinent.

"Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari rizikuju da plate veoma visoku cijenu za ideološke gluposti iza Zelenog dogovora Evropske unije, koji kažnjava proizvođače ciljevima smanjenja emisija štetnih gasova što će dovesti do manje proizvodnje hrane", objasnio je evropski poslanik Karlo Fidanza, lider italijanske delegacije partije Braća Italije Italije u Evropskom parlamentu.

"Manja proizvodnja hrane će samo djelimično biti nadoknađena većim uvozom hrane iz zemalja koje ne ispunjavaju naše standarde održivosti i kvaliteta ili laboratorijskim proizvodima u koje nemamo nikakvu sigurnost", dodao je on.

Da bi preokrenula sistem, ECR grupa mora da prođe dobro na izborima za EU u junu 2024. i da pronađe saveznike koji će formirati alternativnu većinu na levici u Evropskom parlamentu.

"Posle sledećih izbora, računamo da ćemo imati sve jači ECR u Briselu", dodao je Fidanza.