Svijet

NAKON SNIMKA GDJE JURE IZRALCE NA AERODORMU STIGAO ODGOVOR IZ RUSIJE: Tvrde da znaju ko stoji iza incidenta - to je...

Autor Miloš Škrbić

Incident se dogodio juče kada je grupa demonstranata na aerodormu jurila Izraelce koji bježe od rata.

Izvor: Twitter/@nexta_tv/Screenshot

Ažurnost izjava i objava ukrajinskog predsjednika o situaciji na aerodromu u Degetsanu dokazuju da je informaciona sabotaža kijevske obavještajne službe koordinisana. Ukrajini ništa drugo ne preostaje, jer je pažnja svjetske javnosti za ukrajinsku krizu opala, ukazuje ruska zvaničnica - Zaharova.

"Masovni neredi na aerodromu u Degestanu su plod planirane spoljne provokacije kako bi se narušio skladan razvoj i jedinstvo naroda Ruske Federacije" navodi portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu MSP-a.

"Za nerede su odgovorni oni koju si i ranije pribjegavali ekstremističkim i terorističkim metodama, a koji žele da destabilizuju unutrašnju političku situaciju u Rusiji" navodi ona. Međutim, tokom te "destruktivne akcije", primjećena je direktna i ključna uloga zločinačkog kijevskog režima, koji je, kako navodi Zaharova, djelovao rukama ozloglašenih rusofoba koji su se tamo nastanili.

"Ažurnost izjava i objava Vladimira Zelenskog, kao i njihov sadržaj, direktan su dokaz da je informaciona sabotaža kijevske obavještajne službe koordinisana", primjećuje ruska strana.

Sve češće sabotaže i subverzivne akcije ukrajinskih specijalnih službi u kontekstu Rusije su sasvim razumljive, kaže Zaharova koja to objašnjava manjkom pažnje svjetske zajednice za krizu na ukrajinskom tlu. "Međutim, Rusija nije nasela na provokaciju, nadležni organi su odreagovali brzo i nedvosmisleno, akcije su bile jasne i proporcijalne i tako dale jasan odgovor svima koji se nadaju da će posejati pometnju i razdor u Rusiji", dodaje ona.

"Nacionalno jedinstvo je jedan od stubova razvoja naše zemlje", tvrdi Zaharova i podseća na riječi predsjednika Rusije da je "međuetnički i međuvjerski sklad osnova ruske državnosti - sve ostalo, svaka druga pozicija ima antirusku orijentaciju i komponentu". Ruska Federacija će nastaviti da igra stabilizujuću ulogu u međunarodnoj areni oslanjajući se na uzajamno poštovanje odnosa sa svim državama u regionu, nastaviće da traži rješenje sporova i sukoba na bazi civilizovanog dijaloga.