Svijet

DA LI SU KINA I SAD SPREMNE DA SARAĐUJU? Cio svijet gleda ka Vašingtonu i sastanku Blinkena i kineskog šefa diplomatije

Autor Mirela Ljumić

Kina i Sjedinjene Američke Države moraju da vode dijalog kako bi se prevazišle nesuglasice, zaključak je sastanka koji je svojevrsna najava susreta predsjednika dvije države u novembru

Izvor: EPA-EFE/XINHUA / WANG YE CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT

Sjedinjene Američke Države i Kina imaju nesuglasice zbog čega je potreban sveobuhvatni dijalog kako bi se smanjili nesporazumi i stabilizovali odnosi, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji započinjući dugo očekivanu posjetu Vašingtonu.

"Kina i Sjedinjene Američke Države moraju da vode dijalog. Ne samo da moramo nastaviti dijalog, već on mora da bude dubok i sveobuhvatan. To bi pomoglo u smanjivanju nesporazuma, stabilizaciji odnosa i vratio se na put zdravog, stabilnog i održivog razvoja", rekao je Vang u obraćanju, sa kojim se saglasio I državni sekretar SAD.

Trodnevna posjeta Vanga je poslednja u nizu diplomatskih angažovanja između dva strateška rivala dok pokušavaju da upravljaju razlikama kako bi izbegli sukob. Poseta je zapravo priprema za očekivani susret predsednika Džoa Bajdena i predsednika Si Đinpinga u novembru.

Izraelsko-hamasovski sukob dodao je novu dinamiku napetom odnosu super sila, a Vašington se nada da će Peking moći iskoristiti svoj uticaj kod Irana kako bi sprečio eskalaciju u širi rat na Bliskom istoku.

Očekuje se da će Vang razgovarati sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Džejkom Salivanom u petak. Takođe se očekuje da će razgovarati sa Bajdenom tokom posete Bijeloj kući, iako nije jasno koliko će biti značajan njihov susret.

Prioritet Bajdenove administracije u vezi sa Pekingom bio je sprečavanje intenzivne konkurencije između dvije najveće svjetske ekonomije i nesuglasica po pitanju trgovine, Tajvana i Južnog kineskog mora.

Izvor: EPA/AAMIR QURESHI POOL

Put ka sastanku Bajdena i Đinpinga

Analitičari politike u Kini i SAD kažu da obje strane imaju interes u izbegavanju šireg rata na Bliskom istoku i da Kina, kao značajan kupac nafte, može izvršiti značajan uticaj na Iran. Hoće li to biti ostvareno ostaje da se vidi.

"Kinezi svakako imaju interes da spriječe direktni sukob između SAD i Irana, pošto su značajni potrošači nafte i to bi povećalo cijene", rekao je Džon Alterman, šef programa za Bliski istok na Centru za strategijske i međunarodne studije u Vašingtonu.

Ši Jinong, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin u Kini, rekao je da je uticaj Pekinga na Iran "gotovo jedino ozbiljno i praktično očekivanje SAD od Kine u situaciji na Bliskom istoku."

Međutim, Ši je dodao da je stav SAD prema Iranu daleko od prihvatljivog za Kinu i obrnuto. Međusobni kompromis u vezi s ovim pitanjem može biti suviše ograničen i mali da bi imao bilo kakvog značaja.

Posjeta Vanga Vašingtonu dolazi nakon što su nekoliko najviših zvaničnika SAD, uključujući Blinkena, posjetili Peking u poslednjih nekoliko mjeseci.

Analitičari očekuju da će razgovori Vanga biti usmereni na pripreme za očekivani sastanak između Bajdena i Đinpinga na marginama samita zemalja Azijsko-pacifičkog ekonomskog saveza (APEC) u San Francisku od 11. do 17. novembra. To bi bio prvi lični susret između Bajdena i Đinpinga od samita na Baliju prošlog novembra.

Dvije strane ulaze u APEC iz različitih ekonomskih perspektiva, pri čemu analitičari ekonomske politike kažu da su SAD bolje podnijele izazove globalnih uslova nakon pandemije COVID-19 u poređenju s Kinom.

Ekonomisti: SAD ima bolje ekonomske rezultate od Kine

Ekonomski analitičari tvrde da SAD ima bolje ekonomske rezultate od Kine nakon izazova koje je donela pandemija. Različiti pristupi u upravljanju krizom, kao i globalne promene u ekonomiji, doprinose divergentnim perspektivama ova dva gospodarstva.

Vangova posjeta Vašingtonu dolazi u vreme kada se odnosi između SAD i Kine nalaze u delikatnom stanju, s nizom pitanja koja izazivaju napetost. Međutim, očekivanja za trenutačni napredak su ograničena, dok se obe strane suočavaju s dubokim nesuglasicama.

Važno je pratiti kako će se dijalog odvijati u narednim danima i kako će rezultati razgovora uticati na odnose između ove dvije velike svjetske sile, posebno u svjetlu očekivanog susreta Bajdena i Đinpinga na predstojećem APEC samitu.