Svijet

"SVEDOK JE PRIZNAO, OVO BI TREBALO DA SE OKONČA": Dramatičan dan za bivšeg predsednika, Tramp otišao sa svog suđenja

Autori Euractiv.rs Anja Rašović

Donald Tramp je izjurio sa suđenja za prevaru od 250 miliona dolara nakon niza pravnih udaraca sa kojima se suočio, poput kazne od 10.000 dolara ili zahteva za direktnom presudom koji je odbijen.

Bivši predsednik Donald Tramp pokazuje pesnicom predstavnicima medija pre nego što napusti Trampovu kulu u utorak,
Izvor: Profimedia

U dramatičnom ispadu u sudnici u sredu popodne, bivši predsednik Donald Tramp je podigao ruke u vazduh pre nego što je ustao i otišao, kada su agenti Tajne službe krenuli za njim.

Iznenadni odlazak usledio je ubrzo nakon što je po drugi put kažnjen zbog naredbe o ćutanju i nekoliko trenutaka nakon što je jedan od njegovih advokata završio ispitivanje svedoka i bivšeg Trampovog advokata Majkla Koena, koji je svedočio da ga Tramp nije naveo da naduvava vrednost nekretnina.

Priznanje - koje je u suprotnosti sa ranijim Koenovim svedočenjem prema kojem ga je Tramp navodno zadužio da poveća vrednost imovine za broj koji bi proizvoljno naveo - navelo je branioca Kliforda Roberta da zatraži direktnu presudu, tvrdeći da je njegova izjava osnov za otpuštanje.

Dovoljno dokaza

Sudija Artur Engoron je rekao da je to "apsolutno odbijeno" i da slučaj ima "dokaze svuda". Takođe je rekao da Koena ne smatra "ključnim svedokom”.

"U ovom slučaju ima dovoljno dokaza", rekao je sudija.

Kasnije tokom preusmeravanja, Koen je pojasnio je da od njega nije zatraženo da naduva cifre, upoređujući Trampa sa šefom mafije koji daje indirektna naređenja .

Na kraju Koenovog svedočenja, Robert je ponovo zatražio direktnju presudu, koja je još jednom odbijena.

"Dakle, gospodin Tramp nikada nije tražio od vas da naduvavate brojke u njegovom finansijskom izveštaju", pitao je Trampov advokat Klif Robert.

"Tačno", rekao je Koen.

Tramp i njegova advokatica Alina Haba podignuli su ruke na Koenov odgovor. Robert je potom od sudije zatražio direktnu presudu da se suđenje odbaci jer je Koen bio ključni svedok u tom slučaju.

Sudija Artur Engoron je odbio zahtev. Tramp je tada rekao "odlazim" i izašao.