Svijet

SVETSKI GIGANT OTPUŠTA RADNIKE?! 28.000 ZAPOSLENIH SE OPIRE PRAVILIMA: "Ako hoćeš da radiš od kuće - OTKAZ!"

Autor Jana Desovski

Više od 28.000 zaposlenih Amazona u kompaniji opire se pravilima uvedenim u maju.

Amazon logo (MobIT)
Izvor: MONDO / Amazon

Amazon je dao zeleno svetlo menadžerima da počnu da otpuštaju zaposlene koji ne dolaze u kancelariju najmanje tri dana u nedelji. Analitičari ovaj potez opisuju kao prilično hrabar s obzirom na stanje na tržištu rada, s obzirom na ogroman otpor zaposlenih prema povratku u kancelariju i ogromnu potražnju za njima na tržištu.

U februaru je Galup objavio da samo 20 odsto američkih radnika radi iz kancelarije ili na lokaciji, a 28 odsto isključivo od kuće. Većina, njih 52 odsto, radi hibridno. Prošle nedelje, prema informacijama koje su procurile iz kompanije, menadžment Amazona poslao je interni dopis svim menadžerima dajući im nova ovlašćenja. 

Zaoštravanje odnosa

Amazon, koji je osnovao Džef Bezos, počeo je da traži od svojih zaposlenih da počnu da se vraćaju u kancelariju u maju. Od modela 'rad od kuće', koji je važio prethodne tri godine, uveo je hibridni model rada. Prema ovom modelu, svi zaposleni moraju da rade iz kancelarije najmanje tri dana u nedelji.

Uprava Amazona preporučila je menadžerima da zatraže privatni razgovor sa svim zaposlenima koji ne dolaze u kancelariju minimalni broj dana u nedelji. Ove rasprave moraju biti dokumentovane. Ako zaposleni nastave da ignorišu ova pravila, menadžerima je savetovano da održe još jedan sastanak tokom kojeg su mogli slobodno da izreknu disciplinske mere. Uprava im je dala odrešene ruke. Najstroža sankcija je otkaz.

Amazon još nije komentarisao ovu temu. Međutim, poruka administracije je nedvosmislena. U uputstvu koje je dalo rukovodstvo navodi se da ako zaposleni ne pokaže interesovanje za poštovanje ovih pravila, očekuje se da će menadžer sazvati novi sastanak u roku od nedelju-dve.

"Ovaj intervju će 1) potvrditi da je povratak na posao 3+ dana u nedelji uslov njihovog posla i 2) objasniti da dalje nepoštovanje bez opravdanog razloga može dovesti do disciplinske mere, uključujući i prestanak radnog odnosa", navodi se u uputstvu. 

Nema odustajanja

Izvršni direktor Amazona, Andi Jasi, navodi u internom dopisu da energija i saradnja teče slobodnije kada su zaposleni zajedno u kancelariji.

Koliki je otpor radnika da se vrate u kancelarije u Amazonu najbolje opisuje interni Slack kanal 'Remote Advocacy", kome se pridružilo više od 28.000 zaposlenih u kompaniji. Nekoliko hiljada potpisalo je peticiju i organizovalo šetnju u znak protesta protiv novih pravila.

Ali menadžment Amazona odbija dijalog o ovoj temi. Amazon je još u junu komentarisao da uvek slušaju svoje zaposlene i da će to činiti i dalje, ali da su primetili da je prvobitni zahtev da se vrate u kancelarije u prvom mesecu već dao dobre rezultate.

"Razumemo da će biti potrebno vreme da se vratimo na više vremena u kancelariji", rekao je tom prilikom Bred Glaser, portparol Amazona. A generalni direktor Jasi je u avgustu sugerisao da neće ostaviti prostora za kompromis po ovom pitanju. "Ako ne možete da se ne slažete i obavežete, verovatno nećete uspeti u Amazonu", rekao je tom prilikom Džasi.

BONUS VIDEO:

Tagovi