Svijet

UKRAJINA OSTALA BEZ KLJUČNOG NAORUŽANJA! Sve je promijenio raketni napad Hamasa, Amerika između dvije vatre

Autor Aleksandar Blagić

Pentagon planira da Izraelu pošalje više desetina granata od 155 milimetara koje su bile namijenjene Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Sjedinjene Američke Države će izraelskoj vojsci (IDF) poslati više desetina granata od 155 milimetara koje su prvobitno bile namijenjene Ukrajini, piše "Axios". Izraelska vojska je obavijestila Amerikance da su im hitno potrebne ove rakete kako bi bili spremniji za kopnenu invaziju na Pojas Gaze.

Američki zvaničnici navode da preusmjeravanje granata sa Ukrajine na Izrael neće imati neposredan uticaj na sposobnost Ukrajine da se bori sa ruskim trupama. Prema pisanju "Axios-a", trenutno nije moguće procijeniti kako bi eventualna eskalacija rata na Bliskom istoku od strane Hezbolaha mogla da utiče na vojnu podršku Ukrajini od strane Sjedinjenih Američkih Država.

U 2023. godini su Sjedinjene Države počele Ukrajini da šalju granate od 155 milimetara iz svojih zaliha. Te granate se čuvaju u Izraelu prema ranije potpisanom sporazumu dve države.

Izvor: Profimedia/JINI/Xinhua News

Tada je izraelska vojska poručila tadašnjem premijeru Jaidu Lapidu i tadašnjem ministru odbrane Beniju Gancu da "ne postoji" scenario po kojem bi Izraelu bila potrebna velika količina granata da se dopremi. To se naglo promijenilo u subotu 7. oktobra kada je Hamas iz Pojasa Gaze ispalio 5.000 raketa čime je počeo sukob Izraela i Hamasa.

Prema sporazumu dvije zemlje, Izrael smije da koristi granate u slučaju ratnog scenarija. Potrebna im je samo dozvola Sjedinjenih Američkih Država.

BONUS VIDEO:

Pročitajte i ovo