Svijet

"HAMAS I PUTIN IMAJU ZAJEDNIČKI CILJ!" Bajden o PRIMARNOM cilju na Bliskom istoku - "Ako ih ne zaustavimo..."

Autor Aleksandar Blagić

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država obratio se sinoć povodom rata u Izraelu.

Izvor: YouTube/ABC News/printscreen

Američki predsjednik Džozef Bajden se obratio noćas iz Ovalnog kabineta u Bijeloj kući u Vašingtonu. Tema obraćanja bila je rat u Izraelu, a osvrnuo se i na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ovo će biti prelomna tačka u istoriji, ono što danas uradimo će odrediti ishode u decenijama pred nama. Nema većeg prioriteta od oslobođenja taoca. Hamas i Putin su različite prijetnje, ali im je jedna stvar zajednička. Žele da potpuo unište susjednu demokratiju", rekao je Bajden.

On je potom izjavio da "nas je istorija naučila da, kada teroristi ne plaćaju cenu za svoj teror, kada diktatori ne plaćaju cijenu za svoju agresiju, oni izazivaju još više haosa i smrti i još više razaranja". Nakon toga se dotakao Ukrajine i poručio je da "ako Sjedinjene Američke Države ne pomognu da se zaustavi apetit Vladimira Putina za moć i kontrolu u Ukrajini, on se tu neće zaustaviti i nastaviće sa osvajanjima u Poljskoj i baltičkim zemljama".

U Pojasu Gaze je u utorak 17. oktobra pogođena baptistička bolnica Al-Ahli kada je stradalo najmanje 500 ljudi, dok je broj žrtava premašio hiljadu. Izrael i Hamas su se međusobno optuživali za raketiranje, a američki predsjednik je ocijenio da izraelska vojska (IDF) nije odgovorna za smrtonosnu eksploziju.

"Srce mi je slomljeno zbog tragičnog gubitka palestinskog života, uključujuči eksploziju u bolnici u Gazi za koju Izraelci nisu krivi. Ne smijemo da zanemarimo sudbine nevinih Palestinaca koji žele da žive u miru", kazao je Bajden.

BONUS VIDEO: