Svijet

"POSTAVIO SAM MU TEŠKA PITANJA!" Bajden otkrio detalje razgovora sa premijerom Izraela - evo o čemu su razgovarali!

Autor Jana Desovski

Bajden je otkrio detalje razgovora sa premijerom Izraela.

Izvor: Profimedia

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas da će Sjedinjene Države učiniti sve za bezbjednost Izraela, u završnoj riječi posjete u kojoj je došao da pokaže podršku državi posle smrtonosnog napada Hamasa. Bajden je pozvao Izraelce da ne podlegnu gnijevu, rekavši da velika većina Palestinaca nije povezana sa Hamasom.

Palestinski narod takođe pati, dodao je on. U izjavi nakon sastanka sa izraelskim liderima, Bajden je rekao da će raditi sa Kongresom na odobravanju paketa pomoći 'bez presedana'. U aluziji na nacistički holokaust tokom Drugog svjetskog rata, rekao je Izraelu da ima podršku svojih prijatelja. "Nećemo ponovo stajati po strani i ništa ne činiti. Ni danas, ni sjutra, nikada više", rekao je on. 

"Kao prijatelj Izraela, postavljao sam teška pitanja"

Sjedinjene Američke Države pozvale su Izrael da dozvoli ulazak humanitarne pomoći u Gazu. Izrael je tada saopštio da neće dozvoliti da humanitarna pomoć iz Izraela uđe u Gazu, ali da neće spriječiti pomoć iz Egipta.

Ranije je Bajden rekao da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, sa kojim se sastao u Tel Avivu, postavio teška pitanja i da su razgovarali o humanitarnim potrebama, bezbjednosnoj pomoći i informacijama o traženim Amerikancima. "Kao prijatelj Izraela, postavljao sam teška pitanja. Nastavićemo da vodimo politiku odvraćanja svakog aktera koji bi nastojao da proširi sukob", napisao je Bajden u objavi na društvenoj mreži X.