Svijet

"NEKA IZRAEL RAZMISLI 2 PUTA PRE NEGO ŠTO ISPROVOCIRA MUSLIMANE" Kadirov poslao JEZIVU poruku - napravićete kobnu grešku

Autor Jana Desovski

Kadirov je poručio Izraelcima da razmisle pre nego što naprave "najkobniju grešku u istoriji".

Izvor: YouTube/ЧГТРК "Грозный"/Screenshot

Čečenski lider Ramzan Kadirov pozvao je Izrael da zaustavi eskalaciju sukoba sa Palestinom i dvaput razmisli prije nego što isprovocira muslimane širom svijeta da se osvete. "Ako izraelski režim misli da je Palestina sama i da sa njom mogu da rade šta hoće, ozbiljno se varaju", rekao je Kadirov u objavi na svom Telegram kanalu.

"Ne provocirajte ljude. Nemojte se rugati i podsticati muslimane širom svijeta da uzvrate. To će vas koštati hiljadu puta više od potencijalnog dobitka kojem ste se nadali. Razmislite prije nego što napravite jednu od najvećih i najkobnijih grešaka u svojoj istoriji", dodao je on, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. 

"Sukob je mogao da se izbjegne"

Prema njegovim riječima, Izrael sebi dozvoljava previše i "prijeti da će izbrisati čitav jedan narod sa mape". Čečenski lider je ranije zamjerio Zapadu dvostruke standarde u arapsko-izraelskom sukobu.

On smatra da bi situacija na Bliskom istoku bila drugačija kada bi drugi šefovi država, po ugledu na ruskog predsjednika Vladimira Putina, poštovali vjeru i štitili je od nasrtaja. On je uvjeren da bi tada sukob bio izbjegnut.