Svijet

JEZIVA PRIJETNJA IRANA UPUĆENA IZRAELU - DA LI SLIJEDI ONO NAJGORE?! "Moramo da odgovorimo, UDARNI TALAS je na putu!"

Autor Jana Desovski

Iran je zaprijetio Izraelu.

Izvor: Profimedia/SalamPix/ABACA

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnej rekao je da "genocid" nad Palestincima u Pojasu Gaze mora da prestane "odmah", javila je državna televizija dan prije nego što bi američki predsjednik Džo Bajden trebalo da posjeti Izrael. Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji podržava Teheran i koji vlada Gazom nakon što su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra, ubivši 1.300 ljudi, većinom civila, u najsmrtonosnijem danu u 75-godišnjoj istoriji zemlje.

"Niko ne može da se suprotstavi muslimanima i snagama otpora ako se zločini cionističkog režima nad Palestincima nastave... bombardovanje Gaze mora odmah prestati", rekao je Hamnej grupi studenata u Teheranu. "Svijet je svjedok genocida cionističkog režima nad Palestincima u Gazi", rekao je on usred povika 'Smrt Izraelu!'

"Moramo da odgovorimo, moramo da reagujemo na ono što se dešava u Gazi", rekao je Hamnej i dodao da izraelskim zvaničnicima treba suditi za 'zločine nad Palestincima u Gazi'. Izrael je bombardovao pojas Gaze u vazdušnim napadima u kojima je ubijeno više od 2.800 Palestinaca, od kojih su četvrtina djeca, i primorano je otprilike polovinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze da napusti svoje domove.

Izraelske vlasti su uvele potpunu blokadu enklave, blokirajući hranu, gorivo i medicinske zalihe, kojih brzo ponestaje. Izrael će se suočiti sa još jednim udarnim talasom otpora ako njegova "zvjerstva" ne prestanu u Gazi, rekao je zamenik komandanta iranske Revolucionarne garde, preneli su iranski državni mediji. 'Udari fronta otpora protiv cionističkog režima (Izraela) će se nastaviti sve dok ovaj kancerogeni tumor ne bude iskorijenjen sa mape svijeta', rekao je Ali Fadavi. "Još jedan udarni talas je na putu ako Izrael ne okonča zločine u Gazi", upozorio je on.

Tagovi