Svijet

JEZIVE PORUKE PRIJE UBISTVA NAVIJAČA U BRISELU: Zbog božije knjige duše i krv se žrtvuju, živimo i UMIREMO ZBOG VJERE

Autor Ivana Vlajković

Na društvenim mrežama objavljene su čudne objave prije ubistva navijača u Briselu.

Izvor: FoNet/AP/Sylvain Plazy

Lasoued, koji sebe takođe naziva Slajem S. objavio je sinoć na društvenim mrežama video snimak u kojem je na arapskom rekao da je "ubio" "troje Šveđana" (u stvarnosti su dva ubijena, a jedan teško povrijeđen ). Tunižanin Abdesalem Al Gilan (45) se osvrće oko sebe, izgovara svoje ime i sebe naziva "ratnikom na putu ka Alahu“ i "Živimo putem naše vjere i umiremo putem naše vjere". Zatim ponovo ponavlja svoje ime i kaže: "Ubio sam tri Šveđana, hvala Alahu".

Slike koje su ubrzo nakon toga kružile društvenim mrežama pokazuju kako se osumnjičeni počinilac kobne pucnjave vozi ulicama Brisela na svom skuteru i uzvikuje "Alahu Akbar". Nedugo prije napada, Lasoued je rekao da je podijelio još jedan video sa porukom "zbog Božje knjige, duše i krv se žrtvuju“. Međutim, nije jasno da li se radi o Tunižaninu. Na primer, osoba na snimku nosi fudbalski dres Ajaksa i krije lice ispod šala.

"Ovo je poruka jednog vojnika, vojnika Islamske države", objašnjava on. "Ovo je poruka za životinje lidera i predsednika, kraljeve i parlamentarce. Želimo da kažemo da će Islamska država biti tu do poslednjeg časa, znajte da je naša vjera i naša knjiga nit krvi. Živimo zbog naše vjere. I umri zarad naše vjere", napisano je.

Na Fejsbuku - gdje ima više od 3.000 prijatelja - čovjek je ranije objavio poruku u kojoj se osvrnuo na ubistvo šestogodišnjeg palestinsko-američkog dječaka u Sjedinjenim Državama. Dječaka je izbo stanodavac. Počinilac je kasnije rekao policiji da je izbo obije žrtve zbog njihove islamske vjere i kao odgovor na nedavni napad Hamasa na Izrael.

"Dijete koje je danas ubijeno u Americi sa 26 uboda nožem nazvali su brutalnim zločinom jer je musliman. Da je ubijeni dječak bio hrišćanin, a ubica musliman, oni bi to nazvali terorizmom“, napisao je on. Slike koje se odnose na sukob u Pojasu Gaze takođe su objavljene na Fejsbuk stranici.

Na slikama se vide ruševine sa tekstom: "Podržite muslimane u Gazi. Na audio snimku se može čuti: "Pobjeda ugroženih muslimana u Gazi obaveza je svakog muslimana. On je ispunio svoju dužnost prema Gospodu neba i zemlje".

Prema kancelariji saveznog javnog tužilaštva, upadljivo je i to da čovjek koji je preuzeo odgovornost za napad na društvenim mrežama izričito navodi da je ubio Šveđane. Fejsbuk stranica mogućeg počinioca je sada uklonjena sa platforme - mera predostrožnosti koja se dešava u takvim scenarijima, piše hln.

Čovjek koji je podijelio slike preko Fejsbuka takođe ima Tiktok nalog. Tamo nije aktivan, ali prati brojne islamske stranice. Zanimljivo je da on takođe prati antišvedsku stranicu pod nazivom "Švedska nepravda". Dijeljene su brojne teorije zavjere, uključujući ideju da bi švedske socijalne službe kidnapovale muslimansku djecu. Na primjer, postoji video snimak žene koja pokazuje fotografije svoje kidnapovane djece.

BONUS VIDEO: